2 iunie, 2011

Infrastructura, o prioritate a Uniunii Europene

Una dintre cele mai importante priorităţi ale Uniunii Europene în acest moment este îmbunătăţirea si interconectarea infrastructurii statelor membre, în special in ceea ce privește transportul si energia. Iată de ce noi, liberalii din Parlamentul European, am creat un grup de lucru special, dedicat acestui domeniu si împreuna cu specialiștii din cadrul Comisiei Europene (John WALSH, director in cadrul DG REGIO, Jean-Arnold Vinois, director in cadrul DG ENER si Jean-Eric Paquet, director in cadrul DG MOVE), am organizat o dezbatere tocmai pentru a identifica soluțiile necesare dezvoltării infrastructurii europene.

In calitate de coordonator ALDE in Comisia REGI a Parlamentului European am susținut ca trebuie să ne concentrăm asupra modului în care noii indicatori şi priorităţile UE ar putea spori utilizarea fondurilor structurale pentru finanţarea infrastructurii nu numai in cazul transporturilor, ci şi in ceea ce privește domeniul energetic. După cum știm, politica de coeziune reprezintă cheia dezvoltării pe termen lung a statelor din Uniunea Europeana si de aceea este foarte important este sa avem o coordonare mai buna intre politicile teritoriale si cele sectoriale iar prioritățile privind infrastructura de transport şi energie trebuie să se reflecte în cadrul sistemului financiar al fondurilor structurale.

Cred ca este absolut necesar sa construim o reţea transnaţională de drumuri si de aceea trebuie găsite soluţii privind modul în care putem îmbunătăţi şi  stimula acest tip de programe. Pentru aceasta avem nevoie , in primul rând, de strategii naţionale eficiente dar şi de prioritizarea proiectelor.

Studiile demonstreaza ca majoritatea statelor membre nu si-au îndeplinit obiectivele în ceea ce priveşte punerea în aplicare a proiectelor de infrastructura. Deci, este foarte clar că trebuie accelerata selecția proiectelor si implementarea lor. Desigur, acest aspect nu este suficient. Am mai susținut, in cadrul dezbaterii, ca avem nevoie de proiecte de bună calitate iar în ceea ce privește noile state membre trebuie imbunatatita urgent capacitatea administrativa.

In cazul Romaniei, statisticile Comisiei Europene arata foarte clar ca tara noastră a folosit doar 1% din fondurile alocate pentru transport in aceasta perioada de programare. Este extrem de îngrijorător atâta timp cat știm foarte bine ca lipsa infrastructurii este una din piedicile in calea creșterii economice si competitivității tarii noastre.

Iată de ce va propun sa citiți si documentele prezentate de specialiștii prezenți la dezbaterea organizata de grupul ALDE  (www.alde.eu ). Poate, măcar in al doisprezecelea ceas, reprezentanții guvernului României vor pune in practica recomandările oficialilor de la Bruxelles.

https://docs.google.com/leaf?id=15lBphvzkT4pimyugxOKgNHMtine7MlpWkpraq_ReLUUqNWk5Tof3qP1V2Z3u&hl=en_US&authkey=CNKsj4sM&pli=1

https://docs.google.com/leaf?id=1XbKxfafswXjhFqRuCZcdxoNjApZShOyLWvuV2AoXueBCkuSG5EexCXVD5jHJ&hl=en_US&authkey=CKavvw0

https://docs.google.com/leaf?id=17CBFyL6CLwnAiK7MuAbEjkeI6mCbuROavDICjPKcIiaMXWaiantyNi8tut2T&hl=en_US&authkey=CNiqvckC

https://docs.google.com/leaf?id=1evHSyvqdX3u0sBFUGnawyAD9yP3D_GtonHVsvkDKTe2nWwq_Ih0hGvm1W7Q6&hl=en_US&authkey=CJD8u5QN

2 răspunsuri la “Infrastructura, o prioritate a Uniunii Europene”

  1. MARIN spune:

    In primul rand, as dori sa mentionez ca, voi face un comentariu fara a citi documentele indcate de dvs. si asta nu din comoditate ci, datorita faptului ca in vremea mea nu se punea accent pe limba lu Shakespeare ci pe limba lui Rasputin.

    Aveti perfecta dreptate cand legati problematica absorbtiei de fonduri europene de capacitatea dministrativa, dar ar trebui sa amintim celor care acceseaza acest Blog faptul ca, Ministerul Administratiei si Internelor gestioneaza Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative iar, pentru cei interesati mentioneaz ca, gestionarul acestui Program este Directia pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative.
    Referitor la reteaua de drumuri si, in general, la infrastructura din domeniul transporturilor ar trebui intr-adevar elaborata o Strategie; sa nu uitam ca o infrastructura de transport moderna ar usura extraordinar de mult transportul de marfuri, de persoane si, nu in ultimul rand, ar genera o dezvoltare extraordinara a turismului (Romania este cea mai frumoasa tara din lume)

  2. […] Dacă însă vreţi să aflaţi exact ce vi se pregăteşte, sunaţi la Cotroceni…………. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website