29 decembrie, 2015

Întâlnire cu Ministrul Culturii, Artelor și Patrimoniului din Qatar

În calitate de președintă a Grupului Parlamentar de Prietenie UE – Qatar, am avut plăcerea de a avea o întâlnire cu Dr. Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari, Ministrul Culturii, Artelor și Patrimoniului din Qatar, la invitația acestuia.

Discuțiile au avut ca temă subiectele de interes comun între Uniunea Europeană și Qatar în domeniul culturii, mai ales modul în care cele două pot colabora în protejarea patrimoniului cultural mondial.

În ultimul an și jumătate, de când Daesh s-a afirmat ca o amenințare majoră la adresa păcii și stabilității Orientului Mijlociu, am fost cu toții martorii unei agresiuni fără precedent asupra a tot ce înseamnă patrimoniu cultural și istoric al unei vaste regiuni. Teritoriul care a căzut sub controlul Daesh, din punct de vedere istoric și cultural, are o importanță deosebită la nivel mondial, bazinul râurilor Tigru și Eufrat reprezentând spațiul în care au apărut și s-au dezvoltat primele civilizații ale lumii. Este o istorie ce se întinde, fără întrerupere, pe mai mult de 10.000 de ani, care oferă zonei vechii Mesopotamii o bogăție a patrimoniului cultural și istoric fără egal.

De această bogăție și de importanța ei la nivel mondial a profitat și Daesh, folosindu-se de siturile aflate în registrul UNESCO pentru a-și susține propaganda sa morbidă, pentru a-și exersa amestecul de ideologie răstălmăcită și barbarie, dar mai ales pentru a-și finanța activitățile teroriste din traficul ilegal cu obiecte de artă și piese aparținând patrimoniului cultural.

Bogăția istorică și culturală a vechii Mesopotamii a ajuns să genereze venituri anuale de peste 100 de milioane de dolari pentru Daesh prin traficul ilegal. Cei care acceptă să achiziționeze astfel de obiecte de pe piața neagră, susțin cu banii lor nu doar această organizație teroristă ci și o întreagă rețea globală de traficanți și crimă organizată.

În discuțiile cu Dr. Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari, am regăsit o îngrijorare profundă cu privire la implicațiile acestui trafic ilegal cu obiecte de patrimoniu generat de Daesh, care au un aspect financiar imediat, dar care, pe termen lung, afectează profund procesul de pace și întoarcere la normalitate a unei vaste regiuni, devastată astăzi de război. Atunci când violențele vor înceta, populația Siriei și Irakului va avea nevoie de o reconectare cu simboluri care, înaintea acestui conflict, asigurau o unitate ce trecea dincolo de diferențele religioase sau politice. Trecutul multi-milenar al acestor țări, pe care îl vedem sub forma patrimoniului cultural, este un element cheie al acestui proces de întoarcere la normalitate. Protejarea și păstrarea moștenirii culturale și istorice a Siriei și Irakului contează enorm în asigurarea unui viitor pentru această regiune.

Eforturile actuale de limitare și reducere a traficului ilegal cu obiecte de patrimoniu sunt mult îngreunate de faptul că pe întreg teritoriul controlat de Daesh s-a dus o campanie de jefuire a siturilor istorice, în special în zona Palmira și Nimrud. Aceste acte de barbarie au pus la dispoziția rețelei de traficanți care alimentează piața neagră mii de piese de patrimoniu ce nu au fost catalogate și înregistrate anterior, făcând foarte dificilă identificarea și urmărirea lor.

În colaborarea dintre Uniunea Europeană și Qatar în domeniul stopării acestui trafic ilegal, un element cheie este comunicarea și informarea reciprocă. Munca miilor de istorici și muzeografi din întreaga lume care încearcă să identifice obiectele traficate și să le recupereze este ușurată prin facilitarea accesului la informații și baze de date.

Un alt instrument pe care îl avem la dispoziție este înăsprirea pedepselor asupra celora care sunt dovediți că alimentează aceste rețele de traficanți. Jefuirea siturilor istorice, în special a celor aflate în patrimoniul UNESCO, este o crimă împotriva umanității, iar acest lucru trebuie făcut cunoscut.

În acest context, candidatura Dr. Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari pentru poziția de Director General al UNESCO oferă șansa ca pe această poziție să ajungă o persoană cu multă experiență și mai ales apropiată celor mai grave probleme cu care s-a confruntat patrimoniul cultural mondial în ultimii 70 de ani. Este o perioadă dificilă, în care instrumentele destinate unei lumi normale se văd depășite de barbaria acțiunilor unei grupări teroriste ce nu respectă niciun tabu. Ministrul Culturii, Artelor și Patrimoniului din Qatar poate aduce o energie nouă și forțe proaspete în lupta pentru apărarea și prezervarea unui patrimoniu care ne aparține tuturor. Din aceste motive, Dr. Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari se bucură în demersul său atât de sprijinul meu cât și de susținerea întregului Grup Parlamentar de Prietenie UE – Qatar.

În finalul discuțiilor, am primit din partea Dr. Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari asigurarea că autoritățile din Qatar vor rămâne un partener hotărât al Uniunii Europene și al tuturor celorlalte țări și instituții implicate în efortul global de limitare a traficului ilegal cu obiecte care aparțin patrimoniului cultural și istoric. Doar cu perseverență, determinare și o înțelegere clară a efectelor profunde pe care distrugerea și jaful practicat asupra elementelor de patrimoniu îl au, putem pune capăt acestui flagel.

Un răspuns la “Întâlnire cu Ministrul Culturii, Artelor și Patrimoniului din Qatar”