18 februarie, 2016

Întâlnirea Delegației pentru relațiile cu țările Mashreq: ”victimele din rândul civililor rezultate ca urmare a nerespectării acordurilor de încetare a focului pentru Siria reprezintă în mod evident crime de război și trebuie să fie judecate în acord cu legislația internațională”

Astăzi, la întâlnirea Delegației pentru relațiile cu țările Mashreq, am avut o serie de discuții cu Sibylle Bikar, Adjuncta Șefului Diviziei EEAS pentru Orientul Mijlociu și Joost Hiltermann, Director de programe în cadrul International Crises Group.

Tematica întâlnirii s-a axat pe rezultatele Conferinței de Securitate de la Munchen și acordul privind conflictul din Siria.

Am avut plăcerea ca la întâlnirea de astăzi să-i avem ca invitați pe Episcopul de Latakia, Antoine Chbeir, reprezentând comunitatea Catolică Maronită din Siria și pe Părintele Douglas Al-Bazi din Erbil, reprezentând Biserica Catolică Caldeeană din Irak.

În privința situației din Siria, în ciuda acordurilor agreate politic în cadrul Grupului Internațional de Sprijin pentru Siria, de către toate părțile implicate, referitoare la o încetare a focului care să permită accesul în teren a sprijinului umanitar atât de necesar, constatăm acțiuni exact opuse acestor înțelegeri. Rusia, deși a participat la negocieri și a agreat acordul de încetare a focului, a fost prima care a încălcat această înțelegere. Bombardamentele efectuate de avioanele rusești pe 15 și 16 februarie au lovit atât ținte militare cât și civile. Încă o dată au fost înregistrate victime umane în urma distrugerilor provocate spitalelor deținute de Médecins Sans Frontières și școlilor din Aleppo, iar acest lucru este inacceptabil.

Situația din Siria nu este singulară. Aceeași situație dramatică din punct de vedere umanitar fiind întâlnită și în Irak. Un exemplu a venit chiar de la Părintele Douglas Al-Bazi din Erbil, care găzduiește în curtea bisericii Mar Elia (Sfântul Elias) peste 500 de creștini care au fugit din fața amenițării reprezentate de Daesh.

2016_02_18_Sedinta_Delegatiei_Mashreq

Cu sprijinul reprezentanților EEAS și International Crises Group am încercat să obținem o imagine asupra deciziilor și acțiunilor pe care Uniunea Europeană le întreprinde în condițiile actuale.

Uniunea Europeană și-a asumat un rol cheie în gestionarea crizei umanitare generate de conflictul din Siria, alături de Statele Membre furnizând două treimi din ajutorul umanitar destinat atât refugiaților aflați în țările vecine cât și acțiunilor în interiorul teritoriului sirian.

Efectul acordului de încetare a focului a fost văzut imediat. Un convoi de 100 de camioane cu ajutoare umanitare deja a ajuns în orașele Moadimayet al-Sham, Fuaa, Kafraya, Madaya și Zabadani unde aproximativ 100.000 de oameni sunt în așteptarea alimentelor de bază și asistenței medicale.

Atacurile aeriene repetate care au lovit spitale, școli și locuințe fac zilnic victime, distrug și ultimele posibilități ale civililor de acces la asistență sanitară și îngreunează foarte mult efortul umanitar atât de necesar.

Continuarea implicării și afectării infrastructurii civile în conflict este inacceptabilă și profund condamnabilă. Victimele din rândul civililor rezultate ca urmare a nerespectării acordurilor de încetare a focului reprezintă în mod evident crime de război și trebuie să fie judecate în acord cu legislația internațională.

În acest moment, este imperativă aplicarea și respectarea de urgență a acordurilor de încetare a focului, care să permită ca ajutorul umanitar să ajungă la cei în nevoie. Fără acest pas atât de necesar, numărul victimelor din rândul civililor va continua să crească iar speranțele pentru o normalizare a situației vor fi amânate pe termen nedefinit.