13 septembrie, 2012

Interviu în exclusivitate pentru cotidianul.ro cu europarlamentarul Ramona Mănescu

„Europarlamentarii PDL au dus o campanie de denigrare la nivel european”

Într-un interviu acordat cotidianul.ro, europarlamentarul Ramona Mănescu vorbeşte despre prejudiciul de imagine adus ţării noastre de unii europarlamentari români şi despre disputa politică creată cu ocazia referendumului.

George Bogdan: Cât de mari sunt costurile pentru România, în termeni de imagine, de credibilitate externă, şi de poziţionare între ceilalţi membri UE, în urma campaniei de denigrare duse la Bruxelles de unii europarlamentari PDL, cu scopul de a ascunde voinţa majoritară a românilor de a-l demite pe Băsescu?

Ramona Mănescu: Tot această campanie negativă împotriva României – făcută de câteva persoane în Bruxelles, de colegi de ai noştri, europarlamentari din PDL – a cauzat un enorm prejudiciu de imagine ţării. Să fie clar: deşi doreau să fie un lobby împotriva unei alianţe politice (USL), până la urmă a fost o campanie de denigrare a României ca stat membru la nivel european. Prin această acţiune disperată de a transmite mesaje despre o „lovitură de stat”, despre „încălcarea drepturilor fundamentale”, despre „disoluţia instituţiilor statului de drept”, dincolo de faptul că erau în sine false, nu au făcut altceva decât să scadă încrederea opiniei publice din Europa şi din lume, a liderilor europeni, în stabilitatea României ca stat, în capacitatea ţării noastre de a fi un partener de încredere. Procedând astfel, aceste persoane – cărora le pot înţelege disperarea politică, dar pe care nu pot să le înţeleg din punct de vedere moral – au aruncat o pată neagră asupra imaginiei externe a României, dar şi asupra imaginii pe care şi-o fac românii despre ei înşişi ca cetăţeni care călătoresc, trăiesc sau muncesc în Europa. Este foarte greu să repari un astfel de deficit de imagine, dar nu imposibil. Cred că, împreună cu partenerii noştri, indiferent de culoarea lor politică, trebie să reconstruim capitalul de încredere pe care România l-a avut la nivel european.

Ramona Mănescu, care sunt, în opinia ta, consecinţele ignorării de către Comisia Europeană a mesajului real transmis de către românii care au participat în număr foarte mare la acest referendum?

Nu putem să vedem şi partea bună din spatele acestei dispute politice: faptul că au participat atât de mulţi români la acest referendum. De obicei, în Europa, participarea la un refrendum este mult mai mică. Dorinţa românilor de normalitate şi de a vedea restabilit un echilibru chiar şi în interiorul puterilor statului a fost atât de mare încât participarea din România la acest proces democratic a fost una masivă. Pe de o parte, românii au vrut să demonstreze că sunt cetăţeni activi, că se implică. Pe de altă parte, au vrut să demonstreze Europei, mai precis unor lideri europeni – în special doamnei Viviane Reding şi domnului Barroso, care, într-un mod nepermis, au interferat în politica internă a României şi care au făcut presiuni asupra puterii de la Bucureşti -, au vrut, deci, să le demonstreze că totuşi poporul român este cel care are puterea să decidă asupra destinului său politic. Aşa că au vrut să participe în număr mare şi pentru a le da o lecţie de democraţie celor doi lideri de la Bruxelles. Au vrut să trimită prin votul lor un semnal clar la Bruxelles: „Degeaba îl susţineţi voi pe Băsescu, noi nu îl mai vrem…!”. Făcând acest efort mare de a participa la referendum, şi, mai apoi, văzând că opinia lor nu contează în ochii acestor lideri europeni, că ei, ca popor, nu contează, că interesele economice şi politice ale unor persoane sunt mai presus de democraţie, de valori, de participarea activă a cetăţenilor, dezamăgirea lor în raport cu Europa este foarte mare. Pericolul este ca în România să apară un profund curent de euroscepticism. Românii au pornit de la a fi extrem de entuziaşti în privinţa aderării la Uniunea Europeană. Uitaţi-vă acum pe sondaje şi veţi vedea cât de dramatic a scăzut încrederea românilor faţă de instituţiile europene. În ochii românilor, acestea nu îşi mai dovedesc viabilitatea şi imparţialitatea în luările de poziţie oficiale în ceea ce priveşte România.

Care au fost erorile strategice ale europarlamentarilor USL?

Noi am ascuns aproape tot timpul în toţi aceşti ultimi opt ani la Bruxelles gravitatea abuzurilor pe care Traian Băsescu le-a făcut, încălcările flagrante ale Constituţiei comise de Băsescu, pentru că ne-am temut să nu aducem un deficit de imagine României. Dar am greşit. Cred că de acum înainte ar trebui să comunicăm mai bine la nivel european ceea ce se întâmplă cu adevărat în politica noastră internă, astfel încât partenerii noştri din UE să aibă o imagine clară despre evoluţiile politice şi instituţionale din România. Este o lecţie pe care noi am învăţat-o după această vară fierbinte a referendumului.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website