6 iulie, 2017

Întrebare adresată Comisiei Europene privind Respectarea Strategiei pentru Securitate Energetică a UE de către statele membre

Astăzi, ca urmare a anunțului făcut ieri de către Ministerul Ungar al Afacerilor Externe referitoare la acordul semnat de ministrul ungar Péter Szijjártó cu compania rusească Gazprom, cu privire la construcția unei conducte de gaz ce va conecta Southern Gas Corridor cu Ungaria, prin Serbia și Bulgaria, în calitate de europarlamentar, am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris.

Mai jos se află textul scrisorii:

În data de 5.7.2017, ministerul ungar al Afacerilor Externe a publicat o informare cu privire la un acord, semnat de ministrul ungar Péter Szijjártó cu compania rusească Gazprom, referitor la construcția unei conducte de gaz ce va conecta Southern Gas Corridor cu Ungaria, prin Serbia și Bulgaria.

Strategia pentru Securitate Energetică a UE are ca obiective, printre altele, diversificarea furnizorilor de gaz pentru piața europeană (în condițiile unei dependențe ridicate de Rusia) și inițiative comune și documentate atunci când sunt vizate acorduri energetice cu țări care nu sunt membre ale UE.

A fost informată Comisia cu privire la construcția acestei noi conducte de gaz, care are ca efect creșterea dependenței UE de gazul rusesc?

Dacă da, cum se coordonează acest proiect în cadrul Strategiei Energetice a UE cu BRUA, proiect în valoare de 550 de milioane EUR, dintre care 180 de milioane EUR din partea CEF, aflat în fază de construcție, cu termen 2019 și care va interconecta rețelele de transport gaz din sudul Europei cu cele din centrul său, prin România, către Ungaria?

Dacă nu, ce acțiuni are în vedere Comisia, având în vedere că proiectul BRUA, dincolo de importanța strategică în siguranța energetică și națională a României, este deja aprobat, beneficiază de finanțare europeană, se află în stadiul de implementare, iar noul acord semnat de Ungaria subminează obiectivele BRUA și contravine obiectivelor UE în domeniu?