15 septembrie, 2015

Întrebări adresate Comisarilor Europeni Federica Mogherini și Dimitris Avramopoulos în ședința comună a AFET/DROI/LIBE

Astăzi a avut loc o întâlnire comună a Comisiilor AFET și LIBE împreună cu subcomisia DROI și Delegația la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana.

Întâlnirea este una extrem de importantă, având în vedere că a permis o discuție directă cu membrii ai Parlamentelor din Iordania, Liban, Libia, Maroc, Tunisia și Turcia, în prezența celor doi co-raportori ai propunerii de Rezoluție Parlamentară referitoare la “Situația din Mediterana și la necesitatea unei abordări globale a migrației de către UE”[1].

De asemenea, întâlnirea a avut loc în prezența doamnei Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, domnului Dimitris Avramopoulos, Comisarul European pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie și António Guterres, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați.

Profitând de discuțiile avute, ce s-au axat pe tema migrației și a situației de securitate din vecinătatea sudică a continentului european, am ridicat o serie de întrebări celor doi Comisari Europeni.

Transcrierea intervenției mele din cadrul întâlnirii AFET/DROI/LIBE poate fi văzută mai jos, împreună cu înregistrarea intervenției:

Avem într-adevăr nevoie de solidaritate și de o strategie comună pro activă.

Se așteaptă de la noi, de la Consiliu, Comisie, Parlament și aliații din regiune să acționăm ferm și de urgență pentru a pune capăt conflictului.

Din păcate, până acum, Uniunea Europeană a ezitat și a luat măsuri doar pe jumătate.

Am trei întrebări pentru înalții reprezentanți ai Comisiei:

  1. Având în vedere marea întârziere în care ne aflăm, care sunt soluțiile politice concrete pe care le aveți în vedere?

  2. Cum își va respecta Comisia Europeană promisiunile referitoare la sprijinul financiar destinat Libanului, Iordaniei și Turciei, în contextul în care sunt necesare resurse financiare importante pentru relocarea refugiaților în interiorul Europei?

  3. și vreau să știu dacă aveți în vedere necesitatea concentrării resurselor politice, diplomatice, financiare în direcția stopării efective a conflictului și reconstrucției zonelor afectate.

_____________________

[1] http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2015/2095(INI)&l=EN