12 februarie, 2009

La ce sa ne asteptam de la raportul Comisiei Europene pe Justitie?

Peste cateva ore, Comisia Europeana va prezenta raportul intermediar pe justiţie care vizeaza progresele facute de Romania in ultimele sase luni. Am avut ocazia sa parcurg acest raport si vreau sa va spun ca desi sunt semnale pozitive, Comisia asteapta si pe mai departe, rezultate concrete in ceea ce priveste reforma in justitie si lupta impotriva coruptiei.
     

Ca liberal, ma bucura aprecierile facute de oficialii europeni la adresa guvernarii PNL. Faptul ca in timpul Executivului liberal au fost finalizate proiectele de amendamente la Codul Civil, Codul penal si proiectele de amendamente la codurile de procedura Civila si Penala a fost inregistrat ca un progres. Cu toate acestea,  Comisia atrage atentia asupra faptului ca desi aceste proiecte erau necesare, actualul Guvern le-a retras din Parlament, in luna ianuarie 2009. Tocmai de aceea, Comisia va cere sa se ajunga la un acord politic astfel incat proiectele despre care v-am vorbit sa fie votate si adoptate cat mai repede in Parlament.
Daca vorbim tot de critici, Comisia se refera si la investigatiile unor cazuri la nivel inalt pe care le cunoaştem cu toţii si care continua sa ramana blocate  in Parlament.

Ca o paranteza, am citit, zilele trecute, in presa internaţionala, inclusiv in „Financial Times” (versiunea germana), articole care „prevesteau”- referindu-se la acest raport – sanctiuni pentru Romania din cauza „regreselor” inregistrate in domeniu. Pentru a lamuri situatia, vorbim de un raport tehnic pe care il va prezenta Comisia. Un astfel de raport nu contine, prin definitie, recomandari politice. Ca atare, ideea vreunei sanctiuni iese din discuţie.
     

Revenind la raport, in ceea ce priveste „bilele albe”, suntem laudati pentru faptul ca am infiintat Agentia Nationala de Integritate care, in acest moment, este operaţionala si are pe rol o serie de cazuri. La modul general, sunt apreciate si masurile luate pentru prevenirea si combaterea coruptiei, initiativele societatii civile, analiza cu privire la cele mai relevante cazuri rezolvate in perioada 2007-2008 si strategiile la nivel local pentru combaterea coruptiei. Si nu in ultimul rand, exista si o apreciere legata de Directoratul General Anti-coruptie din cadrul MIRA despre care se spune ca a raportat o crestere, fata de anul 2007, cu 14%, a investigatiilor de coruptie in cadrul ministerului.
     

Concluzia Comisiei este aceea ca, pana in vara, Romania trebuie sa inregistreze progrese semnificative si ireversibile,  demonstrand astfel ca are un sistem judiciar independent si stabil, capabil sa sanctioneze actele de coruptie si sa protejeze statul de drept.

Urmatorul raport al Comisiei ce va fi prezentat, in vara, va arata daca ne-am achitat sau nu de aceste misiuni.               

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website