5 octombrie, 2011

La mulți ani tuturor profesorilor!

Astăzi, sărbătorim Ziua Mondiala a Profesorilor si as dori sa ii felicit pe toți dascălii din Romania si sa le mulțumesc pentru contribuția pe care o aduc, in fiecare zi, la educația si la dezvoltarea copiilor noștri.

Din păcate, ziua aceasta este marcata de rezultatele îngrijorătoare publicate intr-un nou raport realizat la solicitarea Comisiei Europene (pe care îl găsiți aici). Acestea evidențiază faptul ca in majoritatea tarilor europene salariul de baza al profesorilor este mai scăzut decât PIB-ul național pe cap de locuitor. Mai mult decât atât, datele pentru anul școlar 2009/2010 indica faptul ca profesorii din Romania sunt cel mai prost plătiți.

Documentul arata faptul ca, deși majoritatea profesorilor din Europa si-au menținut puterea de cumpărare in perioada 2009/2010, in Romania, salariile acestora au fost profund afectate de criza economica. In același timp, tari precum Olanda si Polonia au crescut salariile profesorilor.

Studiul mai subliniază ca deși majoritatea guvernelor au fost nevoite sa ia masuri de austeritate, au inteles ca susținând educația vor contribui implicit la creșterea economica, creșterea gradului de ocupare a forței de munca si promovarea cercetării si a inovării.

Mi-as dori ca anul viitor, pe 5 Octombrie, sa putem sărbători cu bucurie Ziua Mondiala a Profesorilor iar acestia sa fie apreciați de autoritățile romane la adevărata lor valoare.

3 răspunsuri la “La mulți ani tuturor profesorilor!”

  1. rokzanonim spune:

    Ma bucur că vedeți sensul adevarat al problemelor cu care se confruntă profesorii. Slaba salarizare este un act de umilire fără precedent a celei mai active și mai dinamice pături a intelectualității. Umilirea și discreditarea intelectualilor este o abordare strategică folosita si de KGB în 1945, pentru supunerea și înghenucherea poporului. Succes in activitatea dumneavoastră de susținere a profesorilor, a păturii de mijloc a societătii și a principiilor și valorilor liberale.

  2. LA MULTI ANI!!!…daca ar fi avut Base macar una din fete inca in scoala ar fi realizat greselile pe care le-a facut…

  3. Pacat ca profesorii nu sint prea uniti si curajosi. Am inteles ca in Mures doar o parte dintre ei au trimis la Curtea Europeana dosarele pentru salariile castigate in instanta dar neplatite de Guvern. Multi n-au avut curaj sa semneze o cerere care este in avantajul lor. Pacat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website