9 mai, 2016

La mulți ani Europa!

Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice… Europa nu se va construi dintr-o dată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care vor genera în primul rând o solidaritate de fapt.

Așa începea Declaraţia rostită la 9 mai 1950 de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe. Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia şi Luxembourg au pus bazele unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste două resurse. Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) a fost prima dintr-o serie de instituţii europene supranaţionale care au stat la baza Uniunii Europene de astăzi.

Din perspectiva timpului, 66 de ani mai târziu, vedem cât de vizionară a fost această declarație.

Există legături foarte puternice între prosperitate economică, stabilitate și pace. Iar pentru ca aceste legături să se mențină, este nevoie nu doar de voință ci și de eforturi și sacrificii.

Beneficiile construcției începute cu 66 de ani în urmă de către Konrad Adenauer, Primul cancelar al Republicii Federale Germania, Joseph Bech, Prim-ministrul Luxemburgului, Johan Willem Beyen, Ministrul de Externe al Olandei, Winston Churchill, Prim-ministrul Marii Britanii, Alcide de Gasperi, Prim-ministrul Italiei, Walter Hallstein, primul preşedinte al Comisiei Europene, Sicco Mansholt, primul Comisar European pentru Agricultură, Jean Monnet, consilier pe probleme economice şi om politic francez, Robert Schuman, Ministrul Afacerilor Externe al Franței, Paul-Henri Spaak, Prim-ministrul Belgiei, Altiero Spinelli, om politic italian încep prin crearea celei mai lungi perioade ferită de războaie din ultimii 2000 de ani ai continentului european. Aceste beneficii merg însă mult mai departe, iar ele înseamnă: creșterea nivelului de trai pentru toți cetățenii europeni, cel mai înalt nivel de respectare a drepturilor și libertăților individuale, libertatea de călătorie, democrație și reprezentare și multe, multe altele.

Covârșitoarea majoritate a celor 500 de milioane de europeni s-au născut în această perioadă de pace și nu au trăit decât prin poveștile celor mai bătrâni ororile războiului, foametei, nesiguranței și opresiunii. Pentru unii dintre noi este mai greu de conceput că, în lipsa unui efort comun, acest continent poate arăta și altfel, iar ceea ce pare doar o istorie veche se poate repeta.

Să nu uităm că ceea ce a marcat pentru totdeauna Europa – Holocaustul din cel de-al Doilea Război Mondial, o atrocitate pe care am sperat-o plecată pentru totdeauna, s-a reîntors sub forma genocidului de la Srebrenica, din 1995.

Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să ne amintim cât de mult datorăm momentului 9 mai 1950 și voinței politice a celor care au pus bazele Uniunii Europene.

Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să ne bucurăm de toate realizările ultimilor 66 de ani.

Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să realizăm că fără eforturile noastre, ale tuturor, această oază de pace și prosperitate se poate reîntoarce oricând în haos.

La mulți ani Europa!

La mulți ani celor 500 de milioane de cetățeni europeni!

Un răspuns la “La mulți ani Europa!”

  1. […] cum am mai spus, pacea este un bun greu câștigat, care se poate pierde foarte ușor în schimb. Europa. Noi ne-am […]