14 ianuarie, 2015

Letonia a preluat președinția semestrială a Consiliului UE

Salut debutul președinției letone a Consiliului UE și prezentarea priorităților sale politice de către prim-ministrul Laimdota Straujuma.

Așa cum este cuprins în programul politic al Letoniei pentru președinția rotativă a Consiliului, competitivitatea, Europa digitală și o Europă implicată sunt aspecte cheie pentru prezentul și viitorul Uniunii Europene.

Creșterea locurilor de muncă, optimizarea pieței interne prin punerea în aplicare a unor reforme digitale și furnizarea unor soluții la provocările globale pe care Europa le întâmpină sunt aspecte preponderente pentru agenda Uniunii, iar concentrarea președinției letone pe acestea vor spori eficacitatea acțiunilor UE.

Mă bucur totodată că prin definirea acestor priorități, Letonia continuă importante problematici pe care precedenta președinție italiană le-a așezat pe agenda Consiliului UE: creșterea economică și impulsionarea politicii externe.

Remarc și faptul că astăzi, Parlamentul European împreună cu guvernul leton au convenit asupra accelerării procedurii de adoptare de către Parlamentul European și Consiliu pentru propunerea legislativă privind Fondul European pentru Investiții Strategice, decizie care va conduce spre înființarea Fondului în timpul președinției Letoniei în Consiliul UE.

Doresc mult succes Letoniei în îndeplinirea mandatului său!

 


coeur_epp_baseline-positive_blue+yellow_epp_baseline_300dpi_ro (1)

Ramona Mănescu este membră a Parlamentului European în cadrul Partidului Popular European (PPE). Acesta este cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European, având 219 membri din 27 de țări membre ale Uniunii Europene. De asemenea, PPE este cel mai mare și mai influent partid european de orientare centru-dreapta. În cadrul PPE sunt afiliate 78 de partide din 40 de țări, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, 11 șefi de stat și de guvern din cadrul UE și 6 din afara Uniunii, precum și 14 membri ai Comisiei Europene.