14 februarie, 2014

Magistrala 5 de metrou înaintează în execuție: tunel​ finalizat ​ până l​a​ Favorit.

Astăzi, 14 februarie 2014,  primul TBM – Tunelling Boring Machine, botezat „Sf. Varvara” a finalizat tunelul până la cea de-a doua stație de metrou din cadrul Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei-Eroilor, mai exact porțiunea dintre Orizont și Favorit. Tunelul are o lungime de 341 de metri și a fost realizat în perioada 24.01.2014-14.02.2014. Înaintarea a fost efectuată cu o medie aritmetică de 16,23 metri liniari pe zi, dar şi cu o viteză record de execuţie într-o singură zi de 39 de metri, respectiv 26 de inele montate.

Lucrările s-au derulat în condiţii tehnice şi de siguranţă, cu funcţionarea corespunzătoare a tuturor instalaţiilor care concură  la realizarea tunelurilor, aşa cum s-a întâmplat pe tot parcursul execuţiei primelor două tuneluri de pe interstaţia Academia Militară – Orizont.

“Îi felicit pe constructori pentru că s-au ținut de treabă, și-au respectat pomisiunile și au tratat acest proiect cu cea mai mare seriozitate. Aștept de la ei să dea dovadă de același angajament și în continuare”, a declarat Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Cel de-al doilea utilaj, botezat „Sf. Filofteia” urmează să înceapă execuţia celui de-al doilea tunel între staţia Orizont şi Favorit în jurul datei de 20.02.2014. Se estimează că în prima jumătate a anului 2015 structura staţiilor şi a tunelelor va fi gata. Urmează lucrările de montare a căii de rulare, cele de automatizări şi finisajele. Termenul preconizat pentru darea în folosinţă a tronsonului Râul Doamnei – Eroilor 2 este al doilea semestru al anului 2016.

Acest proiect este finanţat din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operational Sectorial –“Transport”.

Credite foto: Mugur Vărzariu, www.mugurvărzariu.ro