9 aprilie, 2014

Manifestul PNL pentru 25 Mai 2014: Prosperitate, Națiune și Libertate

Ieri, Biroul Politic al Partidului Național Liberal a aprobat o primă formă a Manifestului PNL pentru alegerile europarlamentare 25 Mai 2014.

Documentul este mult mai amplu decât o declarație de principii și constituie un material amplu ce este, începând de acum, supus dezbaterii publice. Cred că toți trebuie să ne exprimăm o opinie sau măcar să știm ce vrem să facem acum și în viitor, ce dorim de la Uniunea Europeană și cum vedem poziția României în această construcție ambițioasă, căror domenii le vom acorda aici prioritate pentru a deveni atuurile noastre.

Titlul acestui program politic este “Prosperitate, Națiune și Libertate: România în Uniunea Europeană” și se bazează pe valori precum bunăstare, demnitate, apărarea și promovarea valorilor și intereselor României în Europa.

Încep de azi să îl prezint pe capitole și aștept opinii, comentarii și completări pentru ca formula finală, după care ne vom ghida în activitatea noastră în Parlamentul European, să fie una bazată pe o susținere publică reală, care să reflecte dorințele și aspirațiile majorității românilor.

Cele mai multe legi aplicate în România sunt decise în Parlamentul European. Cel mai înalt for legislativ din Europa modelează viața a 500 de milioane de oameni. Douăzeci de milioane sunt români. Pentru ca viața lor să fie mai bună este nevoie de legi bune. Aceste legi nu pot fi făcute fără oameni politici competenți, fără experiență în cadrul mecanismelor europene de decizie și fără curajul de a schimba lumea în care trăim.

Europa este în fața unor decizii istorice pentru viitorul ei politic și economic într-o lume care își reașază centrele de putere. Alegerile europarlamentare de acum înseamnă România și Europa de mâine. Votul de acum ne va întări sau ne va slăbi vocea în corul națiunilor europene. Pentru asta fiecare vot contează. Pentru asta fiecare om trimis să reprezinte România în Parlamentul European contează. Pentru asta fiecare obiectiv cu care europarlamentarii noștri pleacă în buzunar spre Bruxelles contează.

Proiectul nostru european înseamnă cetățeni mândri că valorile lor naționale sunt și valorile Europei. România europeană înseamnă cetățeni care trăiesc în bunăstare. Pentru a-și împlini aceste deziderate, România a aderat în 2007 la Uniunea Europeană. Românii au ales atunci calea unei țări moderne, cu oameni liberi, demni, egali în drepturi cu oricare alți europeni. Criza economică globală a umbrit însă aceste speranțe.

Astăzi, România și Europa au nevoie de încredere în viitor! Europa trebuie să meargă înainte cu o viziune clară și unitară. Trebuie să producă mai multă performanță, mai multă transparență. Să ofere mai multă bunăstare și aceleași drepturi pentru toți cetățenii ei! Trebuie să vină acum cu soluții funcționale pe termen lung, adaptate intereselor fiecărui membru al Uniunii.

Noi avem obligația să le lăsăm generațiilor viitoare locul care ni se cuvine în Europa. România trebuie să devină un lider natural recunoscut în spațiul Balcanilor și al Europei de Sud – Est.

În acest scop, Partidul Național Liberal își angajează răspunderea pentru o reprezentare puternică a României în construirea politicilor majore de dezvoltare în Europa.

Primul capitol al Manifestului PNL pentru alegerile europarlamentare 25 Mai 2014 este cel de Politică financiară & fiscalitate.

Ideea principală a acestui domeniu este cea de schimbare a politicii financiare europeane în sensul apărării cotei unice și de protecție a românilor de creșteri de taxe și contribuții.

România, a șaptea țară din UE după populație, este pe locul al șaptelea după numărul de europarlamentari. România este a doua țară ca mărime după Polonia din rândul noilor membri și este cea mai mare țară din Europa de Sud – Est. De pe această poziție, Partidul Național Liberal luptă pentru eliminarea politicilor de la Bruxelles care dăunează competitivității României și altor state membre.

Ce facem:

  • PNL luptă împotriva oricărei creșteri de taxe și contribuții în România prin aplicarea modelului existent în alte state membre. Ca exemplu, în unele state din nordul Europei impozitul pe venitul cetățeanului trece de pragul de 40%. Nu vrem ca Bruxelles-ul să decidă politicile fiscale și economice ale României.
  • PNL propune modificarea Tratatului de stabilitate, coordonare și guvernanță al Uniunii Monetare și Economice pentru a elimina prevederile de convergență și coordonare fiscală, care ar dăuna competitivității statelor membre în general, și pentru a apăra cota unică de impozitare din România.
  • PNL susține adoptarea unei politici financiare europene flexibile și adaptate criteriilor de competitivitate inclusiv pentru statele din afara zonei euro.
  • Cerem introducerea obligativității analizei de impact asupra statelor din zona euro pentru fiecare măsură de guvernanță financiară și fiscală adoptată de Eurogrup.
  • PNL susține crearea unui pact de cooperare a statelor din afara zonei euro pentru reprezentarea intereselor de politică financiară ale economiei românești în UE. Un astfel de pact ar servi interesele României, Poloniei, Cehiei și ale altor țări.
  • PNL solicită o reformă la nivel european a sistemului de contribuții al statelor membre pentru ca România să plătească o contribuție procentuală mai mică din TVA-ul colectat la bugetul Uniunii Europene, la nivelul altor state membre. Acum, România plătește un procent dublu din TVA-ul colectat la bugetul Uniunii Europene față de Germania, Olanda sau Suedia, care contribuie cu numai 0,15% din TVA.
  • PNL se opune emiterii de euroobligațiuni pentru că în loc să punem la un loc datoriile statelor UE, alegem să punem în comun proiectele de investiții. De aceea, sprijinim crearea Obligațiunilor Europene de Investiții, ce ar urma să fie motorul de finanțare a proiectelor europene majore de infrastructură. Obligațiunile Europene de Investiții au ca obiectiv stimularea finanțărilor de pe piețele de capital pentru proiecte de infrastructură la scară mare în sectorul de transport (rețeaua TEN – T), energie (rețeaua TEN – E), respectiv Tehnologia Informației și a Comunicațiilor. Obligațiunile de proiect permit promotorilor de proiecte de infrastructură să atragă, de regulă prin parteneriat public – privat, finanțare de la investitori instituționali precum fonduri de pensii și companii de asigurări. Aceste fonduri sunt interesate prin natura portofoliilor lor de investiții pe termen lung. Utilizarea instrumentelor financiare de acest tip a fost un succes nu doar în economii avansate precum Marea Britanie, ci inclusiv în state estice precum Polonia, care în 2012 a cumulat contracte în valoare de 4,4 miliarde de euro semnate cu Banca Europeană de Investiții.

2 răspunsuri la “Manifestul PNL pentru 25 Mai 2014: Prosperitate, Națiune și Libertate”

  1. […] o pot face oricând aici, pe site-ul Partidului Național Liberal. Până acum am vorbit despre “Politica financiară & fiscalitate”, despre “Tinerii în piața muncii”, despre “Industrie” și despre “Energie”. Azi […]