22 iulie, 2016

Memorandumul Transgaz – SOCAR: un succes al diplomației economice românești

Marți, 19 iulie, a avut loc un eveniment ce, probabil, a atras atenția mai mult specialiștilor din domeniul energiei decât publicului larg, dar care reprezintă un mare pas înainte pentru România, într-un proiect ce va aduce beneficii semnificative țării noastre.

Este vorba despre semnarea, la Baku, a unui Memorandum de înțelegere, între compania românească Transgaz și SOCAR, compania petrolieră de stat a Republicii Azerbaidjan.

Memorandumul, pe lângă țintele referitoare la cooperarea în domeniul transportului de gaze naturale și cele referitoare la utilizarea capacităților românești de transport și distribuție a gazului provenind din zona Caspică către piața europeană, stabilește și detaliile unei noi etape în cadrul proiectului AGRI. Mai exact, este vorba despre construcția de terminale necesare transportului de gaze naturale lichefiate (GNL) din Azerbaidjan, prin Georgia, apoi peste Marea Neagră cu nave, către portul Constanța, de unde sunt preluate de partea română.

Întotdeauna am susținut că dezvoltarea economică este cea care aduce stabilitate, pace și oferă oamenilor încredere în ziua de mâine.

Proiectul AGRI (Azerbaidjan – Georgia – Romania Interconnector) și cele 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual ce așteaptă să fie transportate din regiunea Marii Caspice către România reprezintă trecerea de la vorbe la fapte în strategiile europene care au ca țintă securitatea energetică a Uniunii și diversificarea surselor de aprovizionare.

Același proiect AGRI este și un pas concret în strategia pe termen lung a României, care vede relația cu țările din bazinul Mării Negre ca pe o oportunitate de dezvoltare și nu o sursă de conflict.

Transgaz SOCAR

Am avut plăcerea de a participa la întâlnirea de la Baku, alături de reprezentanții Transgaz și SOCAR, la semnarea acestui Memorandum și am văzut cum efortul unor ani de negocieri și relații diplomatice bine intenționate dă rezultate.

Contextul geopolitic actual nu este de loc simplu pentru țara noastră și, privind de jur împrejur, se pare că din toate direcțiile vin mai mult provocări și amenințări. Cred că această „mare tulbure” poate fi privită și altfel și poate fi transformată într-o oportunitate. România se află pe axa energetică ce leagă bazinul Caspic de Marea Neagră și mai departe Estul Europei cu Vestul. Eforturile pe care le face România în dezvoltarea relațiilor diplomatice în zona Caucazului de Sud, dar și mai departe, către celălalt mal al Mării Caspice, cu țări precum Turkmenistan, sunt benefice nu doar pentru țara noastră ci și pentru unele dintre proiectele pe termen lung ale Uniunii Europene. Relațiile diplomatice aduc oportunități economice, iar acestea, mai departe, generează bunăstare, stabilitate și deschid punți de discuție către dosare care, abordate nediplomatic, duc la închiderea ușilor – așa cum este cazul problemelor privind drepturile omului.

În continuarea întâlnirii de la Baku pe tema Memorandumului Transgaz – SOCAR, am avut și plăcerea unei discuții directe cu Elmar Mammadyarov, Ministrul de Externe al Republicii Azerbaidjan. L-am asigurat că Azerbaidjanul are în persoana mea un sprijin pragmatic în Parlamentul European, iar dezvoltarea relațiilor cu România ajută nu doar intereselor celor două țări ci și agendei europene de probleme a Azerbaidjanului. De asemenea, Excelența Sa, domnul Elmar Mammadyarov, a recunoscut rolul de poartă energetică pe care România poate și trebuie să-l joace pentru gazul Azer pe piața europeană. O poartă aflată la locul potrivit și care oferă atât de necesara stabilitate pentru proiectele pe termen mediu și lung, așa cum sunt cele din domeniul energetic.

Cred că într-o lume globalizată, a profita de oportunitățile aflate în proximitate este o atitudine mult mai productivă decât cea a Rezoluțiilor tip „dictat”. Atunci când țări cu probleme serioase în zona respectării drepturilor omului și a statului de drept, vor simți beneficiile relațiilor economice cu cea mai mare piață din lume – cea a celor 500 de milioane de consumatori ai Uniunii Europene, vor fi mult mai interesate în a face și „concesii” în domenii mai sensibile, precum cele menționate.

3 răspunsuri la “Memorandumul Transgaz – SOCAR: un succes al diplomației economice românești”

  1. […] de înțelegere între compania românească și cea a Republicii Azerbaidjan, conform unei postări pe site-ul […]

  2. […] reușită vine după cea din 19 iulie, când Transgaz a semnat la Baku Memorandumul de înțelegere cu SOCAR (compania petrolieră de […]

  3. […] reușită vine după cea din 19 iulie, când Transgaz a semnat la Baku Memorandumul de înțelegere cu SOCAR (compania petrolieră de […]