7 iunie, 2017

Misiune de monitorizare a IDC-CDI la alegerile locale din Cambodgia

Zilele acestea, alături de o delegație din alte șase țări, am participat la o misiune de monitorizare a alegerilor locale în Cambodgia.

La invitația Comitetului Electoral Național, o delegație a IDC-CDI (Internaționala Centrist Democrată), condusă de Excelența Sa Domnul Andrés Pastrana, președinte al IDC-CDI și fost președinte al Columbiei, a participat pentru câteva zile la o misiune de monitorizare a alegerilor locale din Cambodgia și de informare cu privire la procesul de democratizare al țării.

Hun Sen Primul Ministru al Cambogiei

Înainte de ziua alegerilor, am avut plăcerea de a ne întâlni cu Excelența Sa, domnul Hun Sen, Prim-Ministrul Cambodgiei precum și cu lideri ai principalelor trei partide cambodgiene: Partidul Poporului Cambodgian (CPP – partidul de guvernământ), FUNCINPEC (un partid pro-regalist) și Partidul Salvării Naționale din Cambodgia (CNRP – principalul partid de opoziție). Am avut de asemenea întâlniri cu Vice Prim-Ministrul țării, Ministrul de Interne, Președintele Senatului, iar pe teme de actualitate politică și electorală am avut sprijinul Comitetului Electoral Național (NEC) și al Fundației Konrad Adenauer (KAS).

În ziua alegerilor, împreună cu delegația IDC-CDI, am vizitat mai multe secții de vot din Phnom Penh. Din observațiile noastre a reieșit o prezență liberă la vot. Nu am văzut semne sau acțiuni de intimidare, influențare a votului sau violențe în zona secțiilor de votare. Autoritățile cambodgiene au reușit să asigure siguranța votanților, reprezentanților partidelor politice, observatorilor locali și internaționali precum și a reprezentanților presei.

După închiderea secțiilor de vot, am participat împreună cu ceilalți delegați IDC-CDI, reprezentanți ai diferitelor partide politice și alți observatori la monitorizarea procesului de numărare a voturilor ce a avut loc de o manieră deschisă și transparentă. Este foarte încurajator faptul că sistemul multipartinic, liber, cu alegeri corecte și regulate ca instrument democratic de acces la funcțiile publice a devenit o practică în Cambodgia.

Alături de colegii IDC-CDI nu pot decât să felicit eforturile Cambodgiei de a introduce o serie de reforme politice majore, precum o nouă Lege Electorală, o nouă Lege a Partidelor Politice, Legea privind Asociațiile și Organizațiile Neguvernamentale, descentralizarea și reforma juridică. Aceste reforme sunt cruciale pentru a întări statul de drept și democrația în Cambodgia.

Cambodgia a trecut prin suferințe enorme în istoria sa recentă. Ceea ce am văzut zilele acestea – o campanie electorală pașnică, participare civică și o prezență ridicată la urne – toate sunt extrem de încurajatoare pentru viitorul țării și un exemplu extraordinar pentru restul lumii.

CPP și FUNCINPEC – partidele membre ale IDC-CDI au avut un rol important în acest parcurs democratic al Cambodgiei, iar pe viitor, rolul liderilor politici în asigurarea dialogului și a unui mediu politic constructiv rămân esențiale în promovarea păcii, democrației, stabilității, statului de drept și asigurarea prosperității pentru cetățenii acestei țări.

Un răspuns la “Misiune de monitorizare a IDC-CDI la alegerile locale din Cambodgia”