11 martie, 2009

Monitorizarea modului de cheltuire a fondurilor UE, solutia pentru o mai buna absorbtie

Romania si Bulgaria vor fi sprijinite de Comisia Europeana in eforturile lor in ce priveste mecanismul de verificare, cooperare si gestionare a fondurilor UE. Decizia a fost luata ca urmare a unui amendament depus de Grupul liberal din Parlamentul European (ALDE) la „Raportul privind orientarile pentru procedura bugetara pe 2010″ si care a fost votat, ieri, in sesiune plenara, la Strasbourg.

Din punctul meu de vedere, o astfel de masura este extrem de utila. E foarte important ca Romania sa aiba un sistem functional de monitorizare a proiectelor finantate din bani europeni, pentru că el presupune nu doar monitorizarea modului de cheltuire a banilor, ci si identificarea si remedierea, pe parcurs, a unor eventuale erori in gestionarea fondurilor europene.

In esenta, amendamentul pe care l-am sustinut vizeaza o mai buna absorbtie a fondurilor europene. Aceasta, in conditiile in care transparenta in gestionarea fondurilor si respectarea regulilor sunt doua conditii esentiale pentru ca Romania sa absoarba mai bine fondurile.

In alta ordine de idei, nu pot sa nu fac o referire la faptul ca, iata, in timp ce Uniunea Europeana acorda importanta cuvenita organismelor de control,  in Romania, autoritatile incearca sa le puna pe butuci. Vorbesc aici, bineinteles, de ceea ce s-a intamplat cu Departamentul pentru Lupta Antifrauda, in urma cu o luna. Va aduceti aminte ca, la acea data, Guvernul condus de Emil Boc a decis modificarea normelor de organizare si de subordonare a Departamentului, lucru care echivala cu politizarea instituţiei, in conditiile in care personalul DLAF urma sa fie incadrat numai „pe baza incredererii acordate de primul ministru”.

Revenind la ideea centrala a postarii, cred ca este extrem de important sa intelegem ca institutiile trebuie sa fie lasate sa functioneze in interesul cetatenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website