15 iulie, 2016

Nisa: un atac mișelesc la adresa “Liberté, égalité, fraternité”

Ceea ce s-a întâmplat aseară la Nisa nu este doar un atac asupra Franței ci un atac asupra noastră, a tuturor celor care credem în “Liberté, égalité, fraternité”. Este un atac asupra unor valori și mod de viață.

Sunt alături de o țară care este, în mod nedrept, îndoliată încă o dată.

Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă mai ales către familiile îndoliate și o comunitate lovită într-un mod mișelesc.

Cred că este momentul să admitem că terorismul și cei care îl hrănesc reprezintă un cancer al lumii actuale.

Cred că este momentul să admitem că mijloacele cu care am luptat până acum nu pot proteja viețile celor inocenți, că oricine poate deveni victimă atunci când un dement ia decizia de a pune mâna pe o armă de foc, pe un cuțit sau pe un camion.

Cred că este momentul ca întreaga comunitate internațională, care în covârșitoarea ei majoritate crede și trăiește în valori precum pace, respect pentru cel de lângă, toleranță și respect față de viață, să acționeze mult mai dur și mai eficient.

Cred că este momentul să admitem că ne aflăm în război cu terorismul, că în acest război nu mai există negociere și amânare și că nu poate exista decât un singur învingător. Este inadmisibil ca o lume întreagă să trăiască în frică și oameni inocenți să moară în timp ce beau o cafea la o terasă sau sunt cu copiii la o paradă de Ziua Națională.

Cred că este momentul să extirpăm acest „rău” din rândul nostru și de oriunde el încearcă să prindă rădăcini, acum și nu mai târziu, indiferent de costurile pe care le implică.

Vive la France! Vive la liberté!