9 octombrie, 2015

Nobelul pentru Pace 2015 – un mesaj puternic în favoarea dialogului, moderației și democrației ca alternative la război și radicalism

Decizia comitetului Nobel, de a acorda în acest an Premiul Nobel pentru Pace Cvartetului pentru Dialog Național din Tunisia, are o semnificație profundă.

Ea transmite un mesaj foarte puternic într-un moment în care războiul, conflictele și terorismul au devenit pentru prea mulți o realitate zilnică.

În decembrie 2010, primăvara arabă își aprindea flacăra chiar în Tunisia. Pe parcursul a doar doi ani ea a cuprins o vastă regiune, a schimbat guverne și a demolat dictaturi ce păreau veșnice.

Dintre toate țările care atunci au pornit pe lungul și greul drum al democrației, tot Tunisia pare să fie prima victorioasă, în timp ce Siria, Libia, Irak și Yemen sunt încă prinse în conflicte ce au generat deja sute de mii de victime și milioane de refugiați.

Această victorie a Tunisiei este un exemplu pentru toți. La reușita ei, Cvartetul pentru Dialog Național a avut un rol crucial. Coaliția de organizații ale societății civile a asigurat dialogul, oferind soluții și creând punți între cetățenii ieșiți în stradă, partidele politice aflate în competiție și autoritățile publice cărora li se cerea reformarea.

Acest succes al Cvartetului pentru Dialog Național din Tunisia a însemnat de fapt asigurarea păcii și evitarea intrării țării într-un război civil.

Salut în mod special această decizie a Comitetului Nobel și îi felicit pe toți membrii Cvartetului pentru Dialog Național din Tunisia care prin efort, inteligență, moderație și dialog au făcut loc păcii, stabilității și democrației în țara lor.

2 răspunsuri la “Nobelul pentru Pace 2015 – un mesaj puternic în favoarea dialogului, moderației și democrației ca alternative la război și radicalism”

  1. […] Europarlamentarul PNLPPE RAMONA MANESCU declara ca acordarea Premiului NOBEL pentru PACE Cvartetului pentru Dialog National din Tunisia este un mesaj puternic in favoarea dialogului, moderatiei si democratiei ca alternative la razboi si radicalism, intr-un comunicat postat pe blogul personal.  […]