8 iunie, 2011

Noul cadrul financiar al UE, dezbatut in PE

Am votat astazi in plenul Parlamentului European un raport referitor noul cadru financiar multianual al Uniunii Europene. Aceasta noua legislatie ar trebui să aibă un rol esential, incepand cu 2014, in a demonstra cetatenilor europeni ca Uniunea actioneaza in interesul lor pe termen lung si de a produce rezultate concrete in asigurarea unei cresteri economice.

                                                      Stim foarte bine ca din cauza crizei si a constrangerilor severe asupra cheltuielilor publice, este mai dificil pentru unele state membre, si in special pentru Romania, sa asigure finantari suficiente pentru a-si dezvolta economia dar si pentru cresterea competitivitatii pe piața interna. De aceea, cred ca rolul UE este mai important decat oricand. Fiind mai putin constransă in actiunile sale de realitatile economice, financiare si politice de zi cu zi, Uniunea Europeana este cea mai in masura sa realizeze o planificare pe termen lung si sa mobilizeze cheltuielile necesare.

De aceea, din moment ce toate state membre si-au limitat bugetele, am considerat necesar sa votez pentru amendamentul care a presupus reducerea bugetului Uniunii Europene, pentru perioada urmatoare, cu 2,8%. Chiar si in acest context, dupa o dezbatere indelungata am ajuns la concluzia ca bugetul pentru educatie, mobilitate, training si programe de studiu pe termen lung trebuie sa ramana neschimbat si m-am opus reducerii bugetului dedicat Politicii Agricole Comune.

Un alt aspect important pe care l-am sustinut astazi se refera la necesitatea utilizarii Fondului Social European pentru imbunatatirea ratei de ocupare a fortei de munca. Avand in vedere rata mare a somajului din Romania, cred ca guvernul ar trebui sa profite de acesti bani europeni si sa sa ii utilizeze pentru a investi in activitati de formare si recalificare tocmai pentru a crea noi locuri de muncă.

Au fost mai multe amendamente pe care le-am negociat intens cu colegii din celelalte grupuri politice. Unul dintre acestea se referea la impartirea regiunilor Europei in trei grupe, in functie de situatia lor financiara, adaugand o noua categorie intre regiunile cele mai sarace si cele mai prospere. Unii eurodeputati au sustinut varianta acestor regiuni intermediare, insa doar pentru actuala perioada de programare. Pentru Romania, o astfel de situatie nu ar fi fost deloc benefica. Stim foarte bine ca cele mai multe regiuni din tara noastra sunt sarace, asadar un astfel de amendament aprobat nu ar fi adus nimic in plus pentru Romania. De aceea, in calitate de coordonator ALDE in Comisia pentru Dezvoltare Regionala, am sustinut ca aceste regiuni intermediare trebuie sa fie create pentru o perioada nedeterminata de timp, gandindu-ma la faptul ca tara noastra are sanse sa ajunga la nivelul mediu de dezvoltare si astfel va putea beneficia de mai multi bani europeni.

Pe de alta parte, daca vorbim despre prioritati, pentru urmatoarea perioada (2014-2020), Parlamentul European considera esentiala o alocare substantiala de fonduri pentru eficienta energentica dar si pentru incurajarea resurselor de energii regenerabile.

Un răspuns la “Noul cadrul financiar al UE, dezbatut in PE”

  1. PiataAgricola spune:

    Felicitari Doamna Manescu!In contextul crizei economice si al crizei alimentare ,care se prefigureaza, ar fi o crima reducerea resurselor financiare pentru PAC. Noi credem ca noul PAC ar trebui dezvoltat pe TREI PILONI dar din pacate dezbaterea publica s-a incheiat( prin grija guvernantilor nostrii ,romanii nici nu au auzit de asa ceva) si singura solutie ar fi sustinerea in PE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website