11 iulie, 2008

O iniţiativă liberală privind tinerii devine rezoluţie a Parlamentului European

O iniţiativă liberală privind tinerii devine rezoluţie a Parlamentului European

In luna aprilie am depus o declaraţie scrisă privind acordarea unei mai mari atenţii atribuirii de competenţe tinerilor în politicile UE, a întrunit numărul necesar de semnături pentru a fi însuşită automat de Parlamentul European ca şi poziţie oficială.
Documentul, iniţiat împreună cu alţi patru colegi, solicită Comisiei Europene şi Statelor Membre să aibă mai bine în vedere nevoile tinerilor atunci când se pun în practică politici care îi afectează în mod direct. Declaraţia se referă în special la domenii precum educaţia şi învăţarea continuă, ocuparea forţei de muncă, integrarea socială, sănătatea, autonomia tinerilor, mobilitatea, drepturile fundamentale şi nediscriminarea.
Eu consider ca tinerii trebuie să fie consultaţi în orice decizie care îi influenţează în mod direct, pentru că nicio instituţie nu poate vorbi în numele lor. Iar Declaraţia pe care am iniţiat-o exact asta reglementează! Comisia şi Statele Membre vor fi obligaţi să se consulte permanent cu organizaţiile lor, mai ales că acestea au expertiza necesară pentru soluţii practice în domenii cheie precum: educaţie, muncă, sănătate şi mobilitate.
Declaraţia solicită Comisiei să treacă la dezvoltarea unor politici mai aplicate pentru tineret, un program în acest sens fiind deja adoptat de Consiliul de Miniştri dar care nu a fost încă transpus în practică. Totodată, Statele Membre sunt invitate să se concentreze asupra tineretului în momentul punerii în aplicare a programelor naţionale de reformă de la Lisabona şi să ia în calcul tineretul în domeniile politice pertinente.
In calitatea mea de europarlamentar voi face un lobby continuu pentru a scoate Comisia şi Statele Membre din amorţeală. Acestea sunt datoare să intervină şi să se concentreze pe programe axate pe nevoile generaţiei tinere, de recalificare profesională de exemplu.” 
Declaraţia iniţiată împreună cu Marie-Helène DESCAMPS (EPP/Franţa), Marie PANAYOTOPOULOS-CASSIOTOU (EPP/Grecia), Christa PRETS (PES/Austria) şi Bart STAES (Greens/EFA/Belgia) a fost semnată până pe data de  9 iulie a.c., de 397 de eurodeputaţi. Conform procedurii PE, preşedintele Hans-Gert Pöttering va anunţa, în următoarea şedinţa plenară de la Strasbourg, transformarea Declaraţiei Scrise în rezoluţie a Parlamentului European. Implicarea tinerilor în deciziile care îi privesc va deveni, astfel, obligatorie pentru Comisia Europeană şi Consiliu atunci când vor elabora documente legislative în domeniile direct ţintite de acest document.
 

2 răspunsuri la “O iniţiativă liberală privind tinerii devine rezoluţie a Parlamentului European”

  1. Politica TV spune:

    E foarte bun acest lucru pentru noi, tinerii… Sper sa devina oficial cat mai curand 🙂

  2. Bibliotecaru spune:

    De ce v-aţi oprit? Scrieţi lucruri interesante, continuaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website