17 iunie, 2009

Parlamentul European isi asteapta deputatii cu agenda plina

   In cateva saptamani, europarlamentarii alesi din cele 27 de state ne vom reuni, la Bruxelles, pentru o agenda extrem de incarcata.  Fie ca vorbim de teme noi sau de proiecte din legislatura trecuta si care trebuie continuate, avem foarte multa treaba!
Una dintre cele mai importante probleme care va fi discutata este legata de criza economica, fenomen care afecteaza, in masuri diferite, toate cele 27 de state. Tocmai pentru a preintampina astfel de momente extrem de dificile pe viitor, s-a lansat propunerea crearii unui organ de supraveghere european pentru banci care sa asigure o examinare mai stricta a platilor executive pentru descurajarea afacerilor riscante, iar acest proiect va fi pe agenda noii sesiuni legislative. In aceeasi ordine de idei, Parlamentul European vrea sa stabileasca, in acord cu statele membre, un nou cadru bugetar pentru sapte ani, incepand cu anul 2013.
In domeniul energiei, vor continua dezbaterile legate de eficientizarea consumului. Pe agenda se afla si propunerea privind crearea unui nou sistem de etichetare a pneurilor, in functie de consumul de combustibil si nivelul zgomotului.       Acestea sunt doar doua dintre masurile initiate de Parlament pentru combaterea schimbarii climatice, asigurarea securitatii energetice si, bineinteles, economisirea banilor.
Foarte importante sunt insa si proiectele legate de alimentatie. Parlamentul European militeaza pentru o informare corecta cu privire la alimentele pe care cu totii le consumam. Tocmai de aceea, va intra in dezbatere propunerea ca etichetele produselor alimentare sa contina informatii legate de tara de origine si cantitatea de sare, zahar si grasimi. In acelasi timp, se va discuta propunerea ca restaurantele si cantinele sa fie obligate sa isi informeze clientii in legatura cu ingredientele din hrana care pot produce alergii.
In domeniul familiei, s-a formulat propunerea de extindere a concediului de maternitate la cel putin 20 de saptamani, in loc de 14, cat este in prezent si cel putin doua saptamani de concediu paternal, iar raportul va fi supus votului in prima sesiune a PE.
Acestea sunt doar cateva din problemele care se vor afla pe masa eurodeputatilor in noul mandat. Sunt foarte multe proiecte legate de ocuparea fortei de munca, de protectia sociala in cadrul UE, de afacerile externe, educatie, agricultura si asa mai departe. Nu vi le pot expune pe toate aici, dar promit sa va tin la curent cu desfasurarea lor, asa cum am facut si pana acum.

2 răspunsuri la “Parlamentul European isi asteapta deputatii cu agenda plina”

 1. Deceneu spune:

  Felicitari pentru reinoirea mandatului.

  Ai posibilitatea sa propui pe agenda UE, masuri pentru sustinerea democratiei in tarile din estul Europei.
  Absenteismul la vot demonstreaza ca intre politicieni si cetateni s-a creeat o falie care se mareste, si astfel democratia se ingusteaza. Criza poate promova extremismul. Pentru Romania problema sustinerii democratieie e mai grava si mai importanta decat criza economica.

  Daca unii oameni ar intra in insolvabilitate, ar fi normal sa suporte si bancile o parte din pierderi pentru ca au dat credite in conditii de risc.
  Anormal e ca statul sa preia pierderile bancilor si sa le transfere cetatenilor buni platnici prin creditele de la FMI si UE.

  Revin la democratie.
  Legislatia romaneasca a alegrilor nu permite verificarea corectitudinii procesului electoral, si are multe zone „confidentiale” care favorizeaza fraudarea alegerilor. Daca UE are posibilitatea, ar fi bine sa impuna niste norme de calitate a procesului electoral, prin care sa oblige statele la transparenta, la proceduri care sa asigure garantii ca fraudele nu depasesc o anumita marja.
  Din cate am observat in majoritatea tarilor urnele sunt transparente, numai la noi sunt din PFL si cu fundita.
  Alte masuri necesare subiectul la controlul societatii si la link-urile din text.

  Sunt cu ochii pe voi, sa vedem ce faceti pentru noi.

 2. Foarte bun articolul!…

  [..] Astazi am citit acest post interesant, si am dorit sa creez o legatura catre el. [..]…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website