7 februarie, 2012

Parlamentul European poate opri ACTA In urma unui articol de presa, am aflat, zilele trecute, ca reprezentanţii Guvernului României au semnat, in numele cetaţenilor, Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii.

Problema este ca daca acest document va intra in vigoare, in forma semnata de Executivul Boc, deţinatorii drepturilor de proprietate intelectuala vor avea acces la viaţa personala a oricaruia dintre noi fara a avea nevoie de un mandat sau o hotarâre judecatoreasca. Practic, furnizorii de internet vor fi obligaţi sa monitorizeze întreaga activitate online. Site-urile pe care navigam vor fi verificate şi rezultatele vor fi oferite oricarei firme care are cea mai mica suspiciune ca aceste activitaţi au condus la încalcarea drepturilor de autor. Si din pacate, mai sunt si alte prevederi controversate in acest acord.

Guvernul roman a incalcat, din nou, principiile democraţiei semnând acest document, fara o consultare prealabila a populaţiei si din pacate, aceasta pare sa fie singura strategie a PDL. In primul rând, Guvernul trebuia sa organizeze o dezbatere publica cu privire la acest Acord si in al doilea rând trebuia sa solicite opinia Parlamentului României.

Culmea, dupa ce documentul a fost semnat de reprezentatul guvernului Boc, am citit in presa diverse articole care precizau ca tot Opoziţia ar fi responsabila si pentru aceasta problema.

Ţin sa precizez ca noi, europarlamentarii PNL, am avut o poziţie foarte clara si am condamnat de la început Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA). In Parlamentul European, am votat, in noiembrie 2012, o rezolutie ce subliniaza foarte clar ca viaţa privata şi protecţia datelor sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene ( recunoscute la articolul 8 din Convenţia Europeana a drepturilor omului şi la articolele 7 şi 8 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE), care trebuie respectate în toate politicile şi reglementarile adoptate de UE si deci inclusiv in prevederile ACTA.

Cred cu tarie ca internetul trebuie sa ramana un spaţiu liber iar încercarea PDL de a ingradi si mai mult drepturile fundamentale ale romanilor trebuie blocata.

Tratatul va ajunge in Parlamentul European în luna mai, in comisia de specialitate si dupa aceea în plen, pentru a fi votat. Aşa cum se precizeaza si in rezoluţie, PE isi rezerva dreptul de a nu aproba ACTA, in forma actuala.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website