10 septembrie, 2015

Păstrarea dialogului și întărirea parteneriatului reprezintă calea pe care Uniunea Europeană trebuie s-o urmeze în relația sa cu Azerbaidjanul

Declarație parlamentară cu privire la Rezoluția referitoare la Azerbaidjan, susținută azi, 10 septembrie, în plenul Parlamentului European:

Uniunea Europeană și Azerbaidjanul trebuie să continue conlucrarea, așa cum s-a reafirmat în timpul vizitei recente a președintelui Heydar Aliyev la Bruxelles. Această cooperare este în beneficiul ambelor părți, nu doar pentru sectorul energetic, așa cum s-a spus aici mai devreme ci și în ceea ce privește respectarea drepturilor omului.

Noi cu siguranță ne exprimăm îngrijorarea cu privire la încălcări ale drepturilor omului în Azerbaidjan și cerem autorităților să rezolve aceste cazuri.

În același timp atragem atenția că astfel de situații nu fac altceva decât să îndepărteze țara de valorile democratice și de acordurile internaționale la care Azerbaidjanul este parte.

Cred că păstrarea dialogului cu Azerbaidjanul și întărirea parteneriatului reprezintă calea pe care Uniunea Europeană trebuie s-o urmeze și orice tentativă de a ne erija în Instanță Supremă nu face altceva decât să răcească relațiile și nu aduce beneficii nici Uniunii Europene și nici cetățenilor Azerbaidjanului.

Această declarație vine ca urmare a unor propuneri adresate forurilor executive, ce se regăsesc în textul Rezoluției referitoare la Azerbaidjan, votată astăzi de către Parlamentul European.

Aceste propuneri, pe care le consider a nu produce efectele dorite de către Parlamentul European și celelalte instituții europene, sunt cele referitoare la recomandarea de suspendare a negocierilor cu privire la un acord de parteneriat strategic cu Azerbaidjanul (punctul 14 al Rezoluției) și recomandarea de suspendare a tuturor finanțărilor care nu au legătură cu drepturile omului, societatea civilă și cooperarea la nivel individual între cetățeni, care au fost acordate Azerbaidjanului prin intermediul Instrumentului european de vecinătate (punctul 15 al Rezoluției).

De asemenea, retragerea observatorilor independenți de la alegeri (propusă prin punctul 22) văduvește instituțiile europene de posibilitatea unor rapoarte directe și obiective cu privire la corectitudinea procesului electoral, lăsând posibilitatea de informare doar din terțe surse.

În final, consider că solicitarea către autorităților Uniunii Europene, de a derula ” o anchetă aprofundată cu privire la acuzațiile de corupție aduse președintelui Aliyev și membrilor familiei sale” (punctul 18 al Rezoluției), este contraproductivă, creând o reacție de respingere din partea autorităților azere fără a fi în același timp un demers posibil pentru instituțiile europene.