28 septembrie, 2011

PE a adoptat Pachetul Legislativ privind Guvernanta Economica

          Am votat, astăzi, in plenul PE, in favoarea pachetului de reforme privind guvernanta economica. Ne confruntam cu o perioada dificila iar acest set de masuri reprezintă un pas foarte important in cadrul procesului de consolidare a supravegherii macroeconomice si a disciplinei fiscale.
          Guvernanta economica reprezintă un pilon important pentru competitivitatea UE deoarece vizează nu numai reducerea datoriilor statelor membre ci si stimularea reformelor si a politicilor care pot genera creștere economica.

          Acest model de guvernanta economica propus de Comisia Europeana si agreat atât de Consiliu cat si de Parlamentul European  are, in primul rând, rolul de a echilibra si a controla economiile naționale. Si asta tocmai pentru ca ne dorim ca de acum încolo sa avem capacitatea de a identifica dezechilibrele economice la timp pentru a putea aplica masurile corective necesare.
          Este clar ca, pentru a putea realiza, in viitor, obiective precum creșterea competitivității, promovarea ocupării forței de munca, consolidarea stabilității financiare sau imbunatatirea situației finanțelor publice trebuie sa ne luam angajamente mult mai ambițioase si mai concrete atât la nivel național cat si european.
          Pachetul legislativ privind guvernanta economica este compus din șase propuneri, dintre care patru urmăresc consolidarea Pactului de stabilitate si creștere si supravegherea bugetara iar celelalte doua au in vedere monitorizarea si controlul dezechilibrelor macroeconomice in Uniunea Europeana.
          Intensificarea monitorizării tarilor membre printr-o evaluare anuala a bugetelor naționale, o mai buna coordonare a politicilor economice, aplicarea de noi sancțiuni pentru deficitele excesive, o mai mare transparenta in luarea deciziilor si a cheltuielilor guvernamentale dar si independenta profesionala a statisticilor si controalelor referitoare la situația financiara a unei tari reprezintă doar câteva dintre prevederile acestui pachet legislativ.
          In plus, stabilind un set de cerinte minime pentru cadrele nationale, vom incuraja atat asumarea de responsabilitati bugetare cat si eficacitatea procedurii de deficit excesiv. Este foarte important insa, ca planificarea bugetara a statelor membre sa aiba la baza previziuni realiste acordand, totodata, o atentie corespunzatoare sustenabilitatii sistemelor lor de protectie sociala precum schemele de pensii si sistemele de sanatate.
          In ceea ce priveste pozitia Grupului ALDE, am sustinut intotdeauna necesitatea unei strategii de iesire din criza si implicit a unor masuri imediate. Pachetul de guvernanta economica si cel de supraveghere economica reprezinta un pas inainte in acest sens, insa, din pacate, nu suficient pentru a depasi situatia extrem de grava in care ne aflam.
          Ieri, Presedintele Grupului ALDE, Guy Verhofstadt a adresat o scrisoare Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso solicitand ca Executivul european sa prezinte, cat mai curand, o noua abordare globala si comprehensiva menita a depasi actuala criza economica. ALDE propune cateva masuri concrete printre care: numirea unui membru al Comisiei Europene in functia de ministru european de finante, cu sarcina principala aceea de a definii liniile directoare ale politicii economice din zona euro, recapitalizarea sectorului bancar european, stabilirea unui sistem comun de emitere a bondurilor precum si stabilirea unui Pact pentru Convergenta Economica, Locuri de Munca si Crestere Economica.
          Pentru mai multe detalii pe aceasta tema gasiti, aici, scrisoarea mai sus mentionata.

3 răspunsuri la “PE a adoptat Pachetul Legislativ privind Guvernanta Economica”

 1. […] 25 octombrie 2011 – ziua când putem arăta că binele nu a abdicat în România octombrie 2, 2011 Posted by atitudini in Atitudini. Tags: 25 octombrie 2011, miting, Miting de Ziua Regelui Mihai, MS Regele Mihai trackback În 8 noiembrie 1945, bunicii noştri au adunat câteva sute de mii de români să-l omagieze pe Rege care era în conflict cu guvernul Groza. Avea doar 25 de ani. Era singurul care mai putea salva ţara de sub tăvălugul sovietic. […]

 2. rokz spune:

  Altceva nu știu să facă, reduc, taie, dau afară. În aceste condiții toată lumea este speriata inclusiv investitorii.

 3. Strategia (inexistenta) a exporturilor guvernului Boc
  Decizia concernului Nokia de a delocaliza productia din Romania a fost trecuta de catre Guvernul Romaniei la capitolul fapt divers. Ei, si ce?, parca nu o sa vina altii in locul lor!, au dat de inteles dl Boc si altii din anturajul sau. Este, inca odata, expresia lipsei de personalitate si de demnitate pe care Executivul de la Bucuresti o manifesta fata de probleme de mare interes pentru economia tarii, pentru statutul Romaniei in actuala conjunctura internationala. Cand Nokia a plecat de la Bochum/Germania pentru Jucu/Cluj, nemtii s-au mobilizat cu mic cu mare (guvern si salariati) pentru a protesta fata de masura managementului finlandez. Au obtinut despagubiri serioase, cel putin pentru cei ramasi fara loc de munca. Acum, cand aceiasi nomazi de la Nokia inchid portile la Jucu, guvernul Boc nu incearca, macar, un gest de explicatie, ca sa nu vorbim de daune-interese (avand in vedere sumele mari de bani alocate de catre guvern pentru amenajarea parcului industrial Tetarom din Jucu). Gratie noului Cod al muncii – asumat, intro rasuflare, de acelasi guvern Boc – salariatii romani de la Nokia se vor alege cu praful de pe toba. Si cu incurajari ca vor fi (re)formati pentru o alta meserie…
  Semnalul Nokia (se dezindustrializeaza Romania?) l-a determinat pe energicul nostru prim-ministru sa ia – cum se spune – problema in mana. El insusi a anuntat ca, saptamanal, va analiza lista cererilor de investitii straine si va urgenta procedurile de sprijin. Ca si cand capitalul strain bate la usa si nu poate intra din cauza ca nu este instiintat dl Boc. Cu cine va examina stadiul atragerii investitiilor straine dl Boc? Cu o institutie necunoscuta, stearpa, fara vreo competenta. Ea se cheama pompos: Centrul Roman de Promovarea Comertului si Investitiilor Straine CRPCIS). Este o structura de 50-60 de persoane, in subordinea Ministerului Economiei care, inca de la infiintare (pe vremea guvernului Nastase) nu a facut altceva dacat sa inghita banii contribuabililor pe nimicuri, cum ar fi asa-zise misiuni economice in strainatate, participari la targuri internationale, toate actiunile fiind, de fapt, excursii pe diverse continente, cu bugete an de an suplimentate. CRPCIS nu dispune de niciun instrument de atragere a investitorilor straini, nu are o infrastructura informationala si functionala. Ce va discuta, saptamanal, dl Boc cu acest CRPCIS? Daca intra cineva, din curiozitate, pe siteul centrului/traderom.ro, va ramane stupefiat de faptul ca nu gaseste nicio informatie care sa il atraga, sa-l faca mai stiutor asupra economiei Romaniei si atractivitatii sale.
  Speram, ca stafful dlui Boc a sesizat ca siteul CRPCIS detine cateva rubrici in limba romana, versiunea in engleza fiind, cica, in updatare.
  Tot stafful economic al guvernului ar trebui sa se sesizeze asupra retelei externe a Ministerului Economiei, care numara vreo 85 de persoane, diplomati economici pe langa ambasadele Romaniei. Aproape 50 % dintre acestia beneficiaza de ranguri aiuritoare, cum este acela de ministru-consilier, platit, lunar, cu aproape 4000 euro. Ce face un ministru-consilier in tara de resedinta? Taie frunze la caini. Dovada stau informatiile pe care acestia le transmit la rubrica oportunitati de afaceri din siteul MECMA (minind.ro). Nu dispun de niciun feed-back cu autoritatile locale pentru promovarea oportunitatilor de afaceri sau investitionale romanesti. Despre Strategia Nationala de Export nu se poate spune decat faptul ca este o compilatie de asertiuni si proiectii comerciale care se contraface in fiecare an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website