11 octombrie, 2012

PE a aprobat două rapoarte ale europarlamentarului Ramona Mănescu privind eficientizarea absorbției fondurilor europene

Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European a votat două rapoarte ale europarlamentarului liberal, Ramona Mănescu, care vizează eficientizarea modalității de absorbție a banilor europeni de către statele membre. Coordonatoarea liberală susține că acest vot arată dorința de eficientizare la nivelul întregii Uniuni a modului de gestionare și alocare a banului public, în general, și a fondurilor europene, în special.

„Atunci când vorbim despre fonduri structurale, precum și despre măsurile necesare pentru a asigura o rată de absorbție mai bună în statele membre, în afară de un pachet legislativ mai bun, avem nevoie de Directive mai simple, mai transparente și mai credibile în ceea ce privește achizițiile publice. Astfel, vom face un pas înainte înspre reducerea erorilor și neregulilor”, a declarat europarlamentarul.

Ramona Mănescu a precizat că amendamentele depuse pe marginea propunerilor de directivă vizează cele mai avantajoase condiții de absorbție a banilor europeni.

”În ceea ce privește amendamentele depuse pe marginea propunerilor de Directivă, unul dintre elementele de noutate constă în introducerea, pe lângă criteriul celui mai mic preț în alegerea contractantului, și criteriul celui mai avantajos contractant din punct de vedere economic. Astfel, vom genera un impact pozitiv și din punct de vedere social, prin crearea de noi locuri de muncă, al condițiilor de mediu, precum și al susținerii mediului de afaceri și mă refer aici cu precădere la IMM-uri”, a mai declarat aceasta.

Pentru că în ultimii ani achizițiile publice au reprezentat o problemă pentru România, modificările aduse celor două Directive în domeniu, în cadrul Comisiei REGI a PE, rezolvă această problemă. În baza amendamentelor depuse, Guvernul și Parlamentul României vor putea pune în aplicare, cât mai curând posibil, prevederile noilor Directive.
”În timp ce pentru fondurile structurale și de coeziune există un set de norme comune la nivel european, în ceea ce privește achizițiile publice există legislații diferite la nivelul statelor membre. Obiectivul propunerilor mele este armonizarea procedurilor și în acest domeniu, iar, prin modificările pe care le-am adus Directivelor, procedurile de achiziții publice devin mai simple și mai accesibile atât pentru autoritățile contractante, cât și pentru IMM-uri”, a spus Ramona Mănescu.

Tot în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European a fost votată opinia privind dezvoltarea rețelelor de bandă largă și pentru infrastructurile de servicii digitale în domeniul telecomunicațiilor. Cu această ocazie, în calitate de raportor al PE, Ramona Mănescu a declarat: „Dezvoltarea rețelelor de bandă largă și creșterea gradului de utilizare a acestora de către cetățeni și mediul de afaceri reprezintă un pas deosebit de important. Dacă vom crea infrastructuri viabile de bandă largă la nivel european, asigurând totodată diversificarea și creșterea gradului de utilizare a societății informaționale, vom avea o economie mai performantă, în care consumatorii din statele membre să aibă acces la diversele tipuri de servicii, atât la nivel național, cât și european”, a încheiat europarlamentarul.

Sursa: Q Magazine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website