12 mai, 2011

PE sprijina artistii si creatiile lor!

          Parlamentul European a dezbatut si votat, astazi, raportul referitor la  “Eliberarea potentialului industriilor culturale si creative”. Acest document se refera la crearea unui statut european al artistului, la stabilirea unui model economic viabil si, in acelasi timp, sustine incurajarea unei piete unice digitale.
          Din pacate, guvernul Romaniei este mult prea ocupat cu alegerile din PDL sau cu pregatirea campaniei electorale si nu are niciun fel de initiativa in acest domeniu. Ati mai auzit discutandu-se, oficial, despre situatia artistilor, dupa taierea salariilor bugetarilor cu 25%? Bineinteles ca nu.
         De aceea, cred ca Uniunea Europeana trebuie sa se implice si sa asigure o difuzare mai larga a creatiilor dar si accesul liber la acestea, in lumea digitala. In acelasi timp, avem nevoie de o legislatie care sa protejeze operele si sa plateasca, in mod corect, artistii. Stim cu totii cat de greu traiesc acesti oameni talentati, in Romania, si sa nu uitam ca ne referim la cei pe care ii indragim si ii admiram. Am auzit din ce in ce mai des faptul ca multi tineri talentati refuza sa aleaga o cariera artistica tocmai pentru ca sunt constienti ca aceasta meserie nu le aduce deocamdata resursele necesare pentru a trai decent.  
        Din acest motiv, am sustinut ca avem nevoie de un cadru legislativ care sa contribuie la dezvoltarea industriilor culturale si creative si sa ofere incredere pe de-o parte, oamenilor care cumpara aceste creatii iar pe de alta parte, celor care muncesc pe piata digitala. Avand in vedere ca acest domeniu poate contribui la crearea de locuri de munca, consider ca avem nevoie de noi modele de afaceri, adaptate specificului european, care sa incurajeze acest sector si sa permita exploatarea beneficiilor pe care le poate oferi piata unica digitala.
         Insa, pentru a reusi sa facem ceva in acest sens, trebuie sa eliminam problemele de pe piata interna si sa acordam mai multa atentie unor aspecte precum: taxarea bunurilor si serviciilor culturale si ma refer aici la metodele de plata online, mai accesibile si mai sigure pentru consumatori.
         Asadar, cred ca raportul votat astazi, de plenul Parlamentului European, este un prim pas pentru dezvoltarea acestui domeniu. De asemenea, in opinia mea, este extrem de important ca atat Statele Membre cat si Comisia Europeana sa isi intensifice eforturile pentru a transforma industriile culturale si creative intr-un sector de baza al economiei europene.

Un răspuns la “PE sprijina artistii si creatiile lor!”

  1. MARIN spune:

    Cum puteti sa spuneti ca, Guvernul BOC nu este preocupat de soarta artistilor ?
    Ati uitat de cazul Liceului de arte plastice Tonitza, unde elevii in schimbul acceptiunii de a devenii membrii PDL li s-a permis sa-si expuna operele de arta in sedii ale partidului, reusind chiar sa si vanda cateva lucrari ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website