12 iulie, 2011

Polonia, un model european de succes

Polonia a preluat la 1 iulie Președinția Uniunii Europene si de aceea, împreuna cu colegii mei liberali, coordonatori in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, am avut ieri o reuniune, la Varșovia, cu membri cabinetului condus de Donald Tusk, pentru a discuta prioritățile acestei tari in ceea ce privește politica europeana, in următoarele 6 luni.

Polonia este un model european de urmat din mai multe puncte de vedere. In primul rând, in ceea ce privește folosirea banilor europeni, aceasta tara a reușit sa contracteze aproape toți banii alocați de UE pentru aceasta perioada. Astăzi, ministrul polonez a fost prezent la un schimb de opinii in cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a PE si a explicat care sunt cele 3 elemente care au condus la acest succes: o foarte buna capacitate administrativa, implementarea unor proiecte mari si impartirea eficienta a regiunilor. In plus, doamna ministru Bienkowska a susținut, cu modestie, ca orice stat membru poate atinge acest obiectiv, daca isi concentrează politicile pe rezultate concrete.
In al doilea rând, Polonia este un model de urmat deoarece oficialii acestui stat membru au pregătit din timp discuțiile cu Parlamentul European si Comisia Europeana, chiar înainte de a prelua Președinția UE. Va dau din nou exemplul ministrului pentru dezvoltare regionala, cu care am avut întâlniri inca din luna martie si am discutat despre ceea ce trebuie realizat in următoarele șase luni.
 Cred ca in acest moment dificil pentru Uniunea Europeana este foarte bine ca Polonia a preluat Președinția, tocmai pentru ca aceasta tara susține politicile care privesc dezvoltarea regionala si, mai ales, susține păstrarea aceluiași buget pentru următoarea perioada de programare.
 Însa, negocierile nu vor fi deloc ușoare in următoarele luni. In septembrie, Comisia Europeana va publica noul regulament referitor la politica de coeziune iar Polonia va trebui sa ajungă la o concluzie, împreuna cu celelalte state membre, referitoare la noul cadru legislativ. Sunt câteva puncte dificile care vor trebui abordate si unul dintre acestea se refera la crearea regiunilor de tranziție (pentru regiunile care au intre 75 si 90% din PIB). Sunt opinii pro si contra in rândul statelor membre, in ceea ce privește acest aspect însa, deși pentru Romania aceasta categorie nu se aplica deocamdată (pentru ca noi avem regiuni sărace), am susținut înființarea regiunilor intermediare tocmai pentru a le da posibilitatea acestora sa utilizeze cat mai mulți bani europeni, in speranța ca si Romania va putea intra in aceasta categorie, cat mai curând.
 Astăzi, ministrul dezvoltării regionale din Polonia a făcut o impresie foarte buna, in Parlamentul European, si a convins ca politica de coeziune este cea care poate contribui la creșterea economica a statelor membre. Spre deosebire de ministrul roman al dezvoltării regionale care a ignorat invitația Parlamentului European, din luna aprilie, si mai mult decât atât l-a trimis pe secretarul de stat, Răzvan Murgeanu, care a pus Romania într-o situație extrem de jenantă prin prestația lamentabila pe care a avut-o.

2 răspunsuri la “Polonia, un model european de succes”

  1. Polonia este un model de dezvoltare pentru multe tari si inca din 1990 au avut initiative laudabile. Am prieteni care au plecat din Romania si s-au stabilit definitiv in Polonia.
    In domeniul sportului detin o infrastructura la care noi inca visam si au rezultate extraordinare in atletism, tenis, box, fotbal si sporturi nautice. Stiti de ce? Pentru ca le pasa iar politicile lor pe domenii (toate nu numai in sport) au la baza strategii si au echipe performante formate din oameni care stiu, cunosc si doresc sa evolueze in bine.
    Ar fi interesant, in ce masura am putea determina ca Romania sa primeasca unda verde pentru a accesa fonduri europene pentru programe de dezvoltare a infrastructurii in domeniul sportului, de modernizare a bazelor sportive existente si de a dezvolta proiecte in acest domeniu.
    In Italia singurele domenii care mai sunt finanatate de catre UE sunt proiecte pentru turism si sport. Adevarat este ca mare parte din aceste proiecte sunt dezvoltate in parteneriat cu primariile si consiliile locale. Noi de ce nu putem?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website