6 aprilie, 2009

Pozitie favorabila a Ramonei Manescu fata de Raportul referitor la multilingvism

 

Europarlamentarul PNL, Ramona Manescu, a votat marti, in plenul Parlamentului European, in favoarea adoptarii „Raportului referitor la multilingvism: un avantaj pentru Europa si un angajament comun”.

Potrivit Ramonei Manescu, raportul adoptat de parlamentarii europeni, prevede protejarea multilingvismului in tarile sau regiunile in care coexista doua sau mai multe limbi oficiale, subliniaza importanta invatarii temeince a limbilor oficiale ale statului gazda in vederea integrarii imigrantilor si a familiilor lor si solicita statelor membre sa le ofere imigrantilor mijloacele necesare studierii limbii si culturii tarii gazda.

„Adoptarea unui astfel de raport reflecta, de fapt, importanta pe care institutiile europene o acorda invatarii limbilor straine. Intr-o Europa unita, in care cetatenii unui stat membru se pot deplasa, se pot stabili sau pot munci in oricare alt stat membru rolul multilingvismului este vital”, explica Ramona Manescu.

Potrivit europarlamentarului PNL, raportul pune un accent deosebit pe importanta procesului de invatare a limbilor straine si recomanda statelor membre ca programa scolara sa cuprinda studiul optional al unei a treia limbi straine, incepand cu nivelul invatamantului secundar. In plus, raportul saluta propunerea Comisiei Europene de a promova formula „limba materna plus inca doua limbi” in educatie.

„Interesul institutiilor europene pentru multilingvism este foarte mare. Pacat insa ca, in timp ce la nivel european exista preocupari pentru invatarea limbilor straine, in tara guvernantii actioneaza exact invers, modificand programa scolara si anuland, partial, obligativitatea studierii limbilor straine”, precizeaza europarlamentarul liberal.

De altfel, Ramona Manescu declara ca sustine demersul parlamentarilor liberali de a depune o motiune simpla pe tema Educatiei, in Camera Deputatilor, care solicita tocmai revocarea ordinelor referitoare la reducerea numarului de ore de istorie, limbi straine si educatie fizica din curricula obligatorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website