22 octombrie, 2015

PPE demonstrează prin deciziile luate la Madrid capacitatea de a conduce inteligent și eficient politicile europene privind migrația și securitatea

Congresul PPE de la Madrid a avut o primă zi extrem de bogată în discuții, dar mai ales decizii. Aceste decizii sunt importante deoarece ele arată direcția în care se vor îndrepta eforturile celui mai mare grup politic european, ce deține președinția Comisiei Europene, are 13 Comisari Europeni, iar în Parlamentul European reprezintă aproximativ 30% din cei 751 de europarlamentari.

Printre documentele adoptate, cu impact asupra României, se remarcă rezoluția ”Protejarea refugiaților – securizarea granițelor externe ale UE – întărirea acțiunilor împotriva imigrației ilegale”.

Întreg spațiul european este pus în pericol de lipsa securizării granițelor. România trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a putea pune în aplicare decizia JAI referitoare la relocarea refugiaților în interiorul granițelor UE. Procentul de 3,9% ce s-a stabilit pentru România, în condițiile acestei lipse de securizare a granițelor se traduce printr-un număr de persoane ce crește de la o săptămână la alta. De aceea, văd în deciziile PPE un mod responsabil de a ne adresa problemei. Fondurile alocate Greciei și Italiei trebuie să producă rezultate pozitive, iar dacă presiunea este prea mare, restul Statelor Europene pot și trebuie să se implice în asigurarea securității granițelor.

Lipsa controlului asupra granițelor UE nu aduce doar o presiune economică și umanitară în plus asupra Statelor Membre. Ea reprezintă mai ales o problemă de securitate, în contextul în care întreaga vecinătate sudică a continentului este măcinată de conflicte unde legea este făcută de grupări teroriste ce și-au stabilit Europa ca țintă.

Rezoluția asupra migrației adoptată de către Congresul PPE își centrează eforturile pe zonele din vecinătatea sudică a Europei, acolo de unde mare parte a valului migratoriu provine, unde de asemenea sunt localizate conflictele ce l-au generat și unde își au sediul majoritatea rețelelor de traficanți care accentuează problema și câștigă de pe urma disperării altora.

Așa cum am susținut de fiecare dată, este mult mai eficient ca eforturile Uniunii Europene să se îndrepte cu predilecție asupra acestei centuri de state ce începe în Turcia și se termină în Maroc, trecând prin întreg Orientul Mijlociu și unde trebuie localizată cea mai mare parte a mecanismelor de răspuns. Aceste mecanisme menționate în Rezoluția PPE sunt foarte diverse și merg de la eforturile de pacificare a zonei și lupta împotriva terorismului până la centre de informare și triere a solicitanților de azil care să funcționeze în aceste țări din vecinătatea UE.

Nu trebuie să uităm că marea majoritate a milioanelor de refugiați din Turcia, Iordania și Liban nu visează la un câștig mai mare în Germania ci la un cămin sigur și un loc de muncă în țara de origine – Siria, Irak, Yemen și celelalte state aflate acum în colaps.

În final, doresc să remarc includerea în Rezoluția de ieri a unor deziderate clare cu privire la politica de repatriere a celor care nu se încadrează în criteriile de azil. Este esențial ca UE să-și păstreze intacte valorile umane și democratice pe care a fost construită. Avem capacitatea de a demonstra lumii întregi soliditatea noastră față de cei care ne bat la ușă nu pentru 100€ în plus la salariu ci pentru a-și salva viața și familia din calea unor conflicte ce nu mai țin cont de niciun fel de reguli. În același timp, UE trebuie să aibă și mecanismele necesare pentru ca în situații precum cea de ieri, din tabăra de lângă Brezice, Slovenia, unde câțiva imigranți au incendiat corturile și păturile primite ca ajutoare, cerând trecere liberă Germania, să fie repatriați de urgență în țările de origine.

Un răspuns la “PPE demonstrează prin deciziile luate la Madrid capacitatea de a conduce inteligent și eficient politicile europene privind migrația și securitatea”