11 martie, 2015

Prezenta Serbiei in interiorul granitelor UE reprezinta o garantie si pentru minoritatea romana

Declaratie politica sustinuta în plenul Parlamentului European, referitoare la Raportul pe 2014 privind progresele înregistrate de Serbia în procesul de aderare.

2015_03_10_RM_SerbiaIn primul rand, doresc sa salut progresul inregistrat in legatura cu implementarea Acordului de Stabilizare si de Asociere UE -Serbia.

Salut, de asemenea, angajamentul de care da dovada guvernul Serbiei in legatura cu procesul de integrare europeana si consider ca este necesar ca legislatia sa fie implementata riguros si consecvent la toate nivelurile.

In acest sens, atrag atentia asupra importantei implementarii legislatiei privind educatia, utilizarea limbii nationale, accesul la mass-media si servicii religioase in limbile minoritatilor, si reprezentarea minoritatilor in organismele locale, regionale si in parlamentul national.

Incurajez angajamentul Serbiei referitor la elaborarea unui plan de actiune concret privind pozitia minoritatilor nationale in cadrul planului de actiune pentru capitolul 23 de negociere (privind Sistemul judiciar si drepturile fundamentale).

Prezenta Serbiei in interiorul granitelor UE va determina stabilitate si prosperitate, atat pentru cetatenii Serbiei cat si pentru cei europeni, iar o buna gestionare a relatiei cu minoritatile naționale și statele vecine vor sprijini procesul de aderare.

Il felicit pe colegul meu David McAllister pentru abordarea corectă și echilibrată.

 


coeur_epp_baseline-positive_blue+yellow_epp_baseline_300dpi_ro (1)

Ramona Mănescu este membră a Parlamentului European în cadrul Partidului Popular European (PPE). Acesta este cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European, având 219 membri din 27 de țări membre ale Uniunii Europene. De asemenea, PPE este cel mai mare și mai influent partid european de orientare centru-dreapta. În cadrul PPE sunt afiliate 78 de partide din 40 de țări, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, 11 șefi de stat și de guvern din cadrul UE și 6 din afara Uniunii, precum și 14 membri ai Comisiei Europene.