27 iunie, 2008

Principii si criterii comune pentru calitatea in educaţia vocationala si formarea profesionala

ramona-1.jpgramona-1.jpgPrincipii si criterii comune pentru calitatea in educaţia vocationala si formarea profesionala

ramona-2.jpgramona-2.jpg

Am prezentat in aceasta saptamana in Parlamentul European, viziunea mea cu privire la conţinutul viitorului raport privind Cadrul european de referinţa pentru asigurarea calităţii in educaţie si formare profesionala.
Astfel, in calitate de raportor din partea grupului ALDE, am susţinut in cadrul unui schimb de opinii cu colegii din Comisia de Cultura si Educaţie a PE si cu Comisia Europeana, ca toate politicile in domeniul  educaţiei vocationale si a formarii profesionale trebuie sa insiste pe calitatea si pe dobândirea de cunoştinţe suplimentare pentru tinerii aflaţi in căutarea unui loc de munca. Se simte nevoia unei abordări complementare a invatamantului formal si non-formal pentru ca procesul educaţional sa răspundă nevoilor reale de pe piaţa muncii.

 

ramona-1.jpgramona-1.jpgramona-1.jpg

Principala funcţie a viitorului Cadru european de referinţa va fi de a oferi norme comune agreate de către toate Statele Membre pentru documentarea, dezvoltarea, monitorizarea, evaluarea si imbunatatirea sistemelor educaţionale si a managementului calităţii acestora.

ramona-2.jpg

Din punctul meu de vedere, cadrul nu va înlocui sistemele existente si nici nu va necesita crearea de noi structuri. El va folosi un sistem deja implementat de raportare si va diminua astfel birocraţia administrativa. El va fi construit pe baza experienţelor si a cazurilor de buna practica aplicate deja in diverse State Membre si nu va necesita nici un cost suplimentar pentru bugetul Uniunii.
Totoodata, am solicitat reprezentanţilor Comisiei Europene sa aibă in vedere ca anumite state au nevoie de un timp mai îndelungat de implementare completa a acestui Cadru, termenul iniţial propus fiind anul 2010. Trebuie sa avem in vedere ca principalul aspect care ne interesează este calitatea, iar calitatea nu este niciodată un accident!.
In luna septembrie voi a prezenta draft-ul final al raportului, urmând ca acesta sa fie adoptat pana la finalul acestui an conform procedurii parlamentare.

Un răspuns la “Principii si criterii comune pentru calitatea in educaţia vocationala si formarea profesionala”

  1. diana moldovan spune:

    Buna ziua,Este un domeniu care ma intereseaza in mod direct.Lucrarea de liceenta pe care o sustin in luna februarie este pe aceasta tema.In sfarsit am gasit un om politic care are initiative in acest sens,si astfel voi putea urmarii initiativele care vin dinspre Europa.As dori sa va intreb in cat timp credeti ca vor ajunge sa fie implementate la nivel local aceste directive?Se vor realiza prin anumite proiecte derulate?Mentionez ca studiul de caz este pe judetul Bistrita Nasaud.Am mari probleme la momentul actual in aflarea informatiilor la nivel local in aceasta problema.

    o zi buna va doresc
    si spor in tot ceea ce faceti
    astept cu interes orice noutate astfel sa pot face legatura intre directivele europene si realitatea de la noi din tara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website