22 mai, 2015

Procesul de liberalizare a vizelor pentru Moldova a devenit un exemplu de urmat în Parteneriatul Estic

Săptămâna aceasta a avut loc la Riga Summitul Parteneriatului Estic.

Săptămâna aceasta a avut loc la Riga Summitul Parteneriatului Estic. Liderii europeni s-au întâlnit cu omologii lor din cadrul celor șase tari membre ale Parteneriatului Estic pe fondul îngrijorărilor că întâlnirea ar putea inflama și mai mult tensiunile cu Rusia. Precedentul summit al Parteneriatului Estic a avut loc la Vilnius în 2013, generând actuala criză cu Ucraina, după ce fostul președinte al țării, Viktor Ianukovici, a abandonat un acord ce prevedea legături mai strânse cu Uniunea Europeană.

Parteneriatul Estic este un program european menit să încurajeze şase state foste sovietice – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova şi Ucraina – să demareze reforme, în schimbul unor relaţii mai strânse şi a unor beneficii economice.

În acest context, am răspuns favorabil și am susținut inițiativa mai multor parlamentari europeni de a semna și înainta o scrisoare deschisă adresată șefilor de stat și de guvern prezenți la Riga, ce solicită acestora adoptarea unui mesaj foarte puternic de susținere adresat Moldovei, Georgiei și Ucrainei.

În viziunea noastră, acest mesaj trebuie să aibă două puncte cheie. Primul se referă la o declarație de susținere și solidaritate a UE, în special cu cele trei state și cu agenda lor pro-europeană. Al doilea se referă la susținerea continuării procesului de liberalizare a vizelor pentru Moldova, Georgia și Ucraina, un mecanism ce s-a dovedit a fi un instrument puternic de încurajare a evoluției democratice și un catalizator al procesului de reformă.

Textul integral al scrisorii pe care am semnat-o și susținut-o, împreună cu solicitările și argumentele aduse poate fi găsit aici.

Astfel de demersuri venite din partea membrilor Parlamentului European aduc un mesaj puternic de susținere pentru continuarea și întărirea Parteneriatul Estic arătând că toate instituțiile europene sunt unite în acțiunile lor de politică externă în relație cu țările membre ale parteneriatului.

Pentru Moldova, această susținere este una importantă în demersurile sale democratice, procesul de liberalizare a vizelor ce a urmat deciziilor de la Vilnius din 2013 dovedindu-se unul de succes și un exemplu de urmat și pentru Georgia și Ucraina.


coeur_epp_baseline-positive_blue+yellow_epp_baseline_300dpi_ro (1)

Ramona Mănescu este membră a Parlamentului European în cadrul Partidului Popular European (PPE). Acesta este cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European, având 219 membri din 27 de țări membre ale Uniunii Europene. De asemenea, PPE este cel mai mare și mai influent partid european de orientare centru-dreapta. În cadrul PPE sunt afiliate 78 de partide din 40 de țări, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, 11 șefi de stat și de guvern din cadrul UE și 6 din afara Uniunii, precum și 14 membri ai Comisiei Europene.