1 martie, 2011

Progamul Erasmus pentru autoritatile locale si regionale continua !

Ieri, in cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a PE (REGI), am avut un schimb de opinii cu directorul general pentru politica regionala din cadrul Comisiei Europene, Dirck Ahner. Cu aceasta ocazie am ridicat, din nou, problema necesitatii continuarii proiectului Erasmus pentru alesii locali si regionali.
Spun, din nou, fiindca in calitate de coordonator ALDE in Comisia REGI, am solicitat Comisiei Europene in nenumarate randuri, fie ca vorbim despre amendamentele depuse la diverse rapoarte ale PE sau intrebari adresate reprezentantilor Comisie in diverse dezbateri, sa aloce resursele necesare finantarii pe mai departe a acestui program menit a asigura formarea si facilitarea schimbului de bune practici intre autoritatile locale si regionale din statele membre.
Proiectul pilot „Erasmus pentru aleşii locali si regionali” a fost initiat de Grupul ALDE, in octombrie 2008, si a devenit operaţional anul trecut printr-o linie de finantare de 2 milioane de euro. Dupa ce, iniţial, s-a anuntat extinderea programului, in 2010, Comisia Europeana a decis oprirea acestuia argumentand ca nu exista suficiente resurse de finantare.
Ieri insa, in cadrul dezbaterii din Comisia REGI, raspunzand intrebarii mele, directorul general pentru politica regionala din cadrul CE,  ne-a dat o veste foarte buna, si anume faptul ca s-a gasit o formula prin care programul Erasmus pentru alesii locali si regionali sa poata continua.
Mai exact, incepand de anul viitor, Comisia Europeana va organiza, anual, o scoala de vara si una de iarna la care vor fi invitati reprezentanti ai autoritatilor locale si regionale pentru a-si intalnii colegii, omologi, din alte state membre ocazie cu care pe langa schimbul de experiente si de bune practici vor putea afla mai multe informatii atat despre regiunea organizatoare cat si despre proiectele de succes derulate acolo.
Este important de precizat faptul ca in noul sistem gandit de Comisie aceeiasi persoana va avea posibilitatea sa participe la doua sau chiar trei sesiuni de acest gen obiectivul principal fiind ca reprezentantii locali si regionali sa aiba posibilitatea de a se familiariza cu toate aspectele importante in materie de dezvoltare regionala, accesarea si implementarea fondurilor europene.
In prezent Comisia se afla in stadiul de discutii cu reprezentantii regiunilor din statele membre pentru a stabili unde se va organiza prima scoala de acest gen care va debuta in luna august, anul viitor. Nu pot decat sa ma bucur ca eforturile europarlamentarilor din Comisia REGI nu au fost in zadar si ca, pana la urma, Comisia Europeana a fost receptiva la solicitarile noastre si a gasit o solutie pentru continuarea programului Erasmus cu atat mai mult cu cat, le va oferi managerilor de proiecte, in speta alesilor locali, posibilitatea unui schimb de experienta activ in special in privinta accesarii fondurilor europene avand ca si consecinta directa  imbunatatirea capacitatii administrative.
In conditiile in care autoritatile locale si regionale din tara noastra nu au parte de un ajutor concret din partea Guvernului Boc, decat daca au o anumita culoare politica, ma bucur ca am reusit ca macar, de aici, de la Bruxelles sa le aducem o veste buna. Este bine stiut ca o initiativa de acest gen la nivel european se adreseaza tuturor alesilor locali si regionali din statele membre, indiferent de culoarea lor politica.

Un răspuns la “Progamul Erasmus pentru autoritatile locale si regionale continua !”

  1. […] letargie poate anula sacii de bani care se văd deja în spatele fustelor scurte purtate de Nuţi. Iar investiţia înseamnă în primul rând neuroni încinşi la […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website