17 mai, 2013

Ramona Mănescu: Avem nevoie de o singură lege, clară, referitoare la responsabilitatea socială a companiilor, în Romania şi în UE

Europarlamentarul PNL Ramona Mănescu, membru în Comisia de Ocupare a Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale a PE, susţine că este nevoie de un cadru legislativ în Uniunea Europeană privind responsabilitatea socială a întreprinderilor.

„Cred că este esenţial ca toate statele membre, inclusiv România, să ia măsurile care se impun, la nivel naţional, în primul rând, pentru a susţine responsabilitatea socială a întreprinderilor, în afaceri. Având în vedere faptul că nu toate statele membre au, în prezent, o legislaţie care să reglementeze responsabilitatea socială, consider important să dezvoltăm un cadru legal pentru promovarea acestui concept în întreaga Uniune, cu atât mai mult cu cât beneficiile imediate pentru societate şi pentru mediu sunt evidente”, a afirmat Mănescu, vineri, la evenimentul intitulat „Lecţii Europene de Responsabilitate Socială”, organizat, la Bucureşti, de autorii site-ului responsabilitatesociala.ro.

În opinia europarlamentarului PNL, în acest fel companiile pot ajuta la atenuarea efectelor sociale dezastruoase ale crizei economice actuale.

„Există mai multe domenii în care guvernele pot lucra cu sectorul privat, cu avantaje de ambele părţi şi în acest sens, în opinia mea, avem la îndemână o serie de măsuri concrete. În primul rând, guvernele trebuie să facă cunoscute beneficiile responsabilităţii sociale a întreprinderilor nu numai pentru societatea civilă, dar şi pentru sectorul privat, în sine. Al doilea pas pe care guvernele ar trebui să-l facă este facilitarea de stimulente adecvate pentru întreprinderile care promovează acest concept, cu seriozitate. Al treilea pas important ar fi ca toate statele membre să implice întreprinderile mici şi mijlocii în dezbaterea privind responsabilitatea socială, recunoscând faptul că acestea au, în general, o relaţie mai strânsă cu anumite comunităţi şi, prin urmare, pot avea un impact mai mare”, a spus europarlamentarul liberal.

Ramona Mănescu a mai susţinut că punerea în aplicare, cu succes, a conceptului de responsabilitate socială a întreprinderilor va produce rezultate benefice precum: diversitate culturală, egalitatea de gen, sănătate şi, desigur, mediul, cu politicile de protejare a biodiversităţii, asigurarea utilizării eficiente a resurselor, prevenirea poluării şi reducerea emisiilor de carbon în vederea combaterii schimbărilor climatice.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website