5 noiembrie, 2009

Ramona Manescu critica propunerile Comisiei Europene privind viitorul politicii de coeziune dupa 201

 

Membrii Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din cadrul PE au intrat in posesia unui document de lucru al Comisiei Europene care prezinta viziunea acesteia privind viitorul politicii de coeziune in contextul revizuirii bugetului comunitar. Documentul Comisiei nu aduce in discutie sume ci are in vedere cinci principii cheie care ar urma sa stea la baza constructiei bugetelor viitoare.

Referindu-se la documentul de lucru al Comisiei, europarlamentarul liberal, Ramona Manescu a declarat: „Viziunea Comisiei Europene este una sectoriala, macroeconomica, neavand nici o legatura cu abordarea teritoriala a politicii de coeziune. Aceasta abordare este cu atat mai surprinzatoare cu cat Tratatul Lisabona face ample referiri la coeziunea teritoriala. In aceste conditii, exista riscul ca politica de coeziune sa devina o politica de caritate si nu una adresata dezvoltarii teritoriale. Din pacate, foarte putine dintre masurile propuse de Comisie in legatura cu reforma politicii de coeziune vin in spijinul noilor state membre si aici ma refer la aspecte precum simplificarea procedurilor de alocare a fondurilor comunitare si imbunatatirea sistemelor de monitorizare si control privind utilizarea acestora”.

Una dintre propunerile Comisiei Europene foarte contestata in cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a PE, a fost aceea privind diminuarea resurselor alocate agriculturii.

„Ideea introducerii co-finantarii nationale ca solutie a cresterii bugetului agriculturii fara a spori resursele alocate bugetului comunitar va avea ca efect imediat presiuni suplimentare asupra bugetulu national. Pentru Romania, asta ar insemna fie directionarea bugetelor pentru sanatate, educatie, infrastructura spre agricultura, fie imposibilitatea de a mai sustine, in vreun fel, agricultura”, a adaugat Ramona Manescu.

Potrivit europarlamentarului liberal masurile propuse de Comisiei privind modul de alocare a fondurilor europene si limitarea finantarii la o perioada determinata, dupa aderare, sunt inacceptabile pentru noile state membre.

Documentul a fost dezbatut, ieri, in cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a PE, ocazie cu care, deputatii europeni si-au aratat, in unanimitate, nemultumirea fata de intentia Comisiei de a adopta un astfel de document.

„Salut unitatea de idei pe care au aratat-o toti membrii Comisiei pentru Dezvoltare Regionala in ceea ce priveste documentul aflat in lucru la Comisie si cred ca, in continuare, va trebui sa fim foarte atenti in ceea ce priveste masurile pe care le vom propune pentru a ne asigura ca documentul nu va fi adoptat, in final, in forma actuala. Masurile propuse de Comisiei nu ar face altceva decat sa reduca semnificativ sansele Romaniei de a ajunge din urma celelalte state membre”, a concluzionat Ramona Manescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website