18 martie, 2010

Ramona Manescu felicitata unanim în Comisia REGI a Parlamentului European

 

Ramona Manescu felicitata unanim în Comisia de Dezvoltare Regionala a PE pentru Raportul de initiativa privind buna guvernanta în politica regionala

Coordonatorul liberalilor europeni în Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European (REGI), Ramona Manescu, este initiatoarea unui Raport privind buna guvernanta în contextul politicii regionale: proceduri de asistenta si control ale Comisiei Europene. În sustinerea documentului de lucru, Ramona Manescu a subliniat ca raportul sau are în vedere câteva obiective esentiale. Între acestea, ea a enumerat acordarea de puteri sporite autoritatilor locale prin crearea unui parteneriat real cu institutiile europene, simplificarea procedurilor legislative atât la nivel comunitar cât oi national cu scopul eliminarii birocratiei, eficientizarea controlului la începutul programelor cât si în timpul fazei de punere în aplicare a acestora, dar si consolidarea asistentei si formarii oferite de Comisia Europeana.

Autoritatile locale trebuie ajutate sa depaseasca statutul de intermediar în relatia cu institutiile europene si, în special, cu Comisia Europeana, devenind un partener real al acestora inclusiv în procesul decizional. Prin urmare, consider esential sa alocam puteri sporite autoritatilor locale în procesul decizional european si national pentru ca astfel vom putea fi, cu adevarat, mai aproape de cetateni oi nevoile lor. În plus am insistat foarte mult asupra nevoii de a reglementa parteneriatul public – privat.”

Ramona Manescu a subliniat, în cadrul aceleiasi dezbateri, simplificarea procedurilor de accesare si implementare a fondurilor europene.

Trebuie sa limitam tendintele Autoritatii Na?ionale de Management de a supra-reglementa procedurile deja existente la nivel european privind accesarea fondurilor comunitare .”

Ramona Manescu a fost felicitata de toti reprezentantii grupurilor politice în Comisia pentru Dezvoltare Regionala pentru initiativa de a elabora un astfel de raport, vazut de colegii sai drept deschizator de noi orientari si perspective pentru autoritatile locale si regionale. În cadrul primului schimb de opinii pe marginea raportului initiat de coordonatoarea liberala, s-a subliniat si faptul ca o astfel de propunere legislativa este binevenita atât în statele noi membre ale Uniunii Europene, dar oi în statele cu traditie în clubul european.

Raportul initiat de Ramona Manescu cuprinde doua parti complementare: una în care raportorul îsi propune o analiza a Cartii Albe privind Guvernanta pe mai multe niveluri, adoptata de Comitetul Regiunilor în luna iunie, anul trecut si o alta care va analiza, cu predilectie, diferitele responsabilitati ale Comisiei Europene oi ale Statelor Membre, propunând solutii care sa îmbunatateasca sistemul de punere în aplicare a programelor din domeniul politicilor regionale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website