25 noiembrie, 2012

Ramona Mănescu: România a fost reprezentată la negocierile de la Bruxelles de o delegaţie şi nu de un om

Europarlamentarul liberal Ramona Mănescu a afirmat duminică că negocierile de la Bruxelles vizând bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 au presupus un efort instituţional din partea României şi nu doar personal din partea preşedintelui Traian Băsescu.

„România a fost reprezentată la negocierile de la Bruxelles de o delegaţie şi nu de un om. Negocierea a implicat un efort instituţional şi nu personal. Tentaţia preşedintelui de a se prezenta ca singurul calificat să facă aceste negocieri este un semn în plus că acesta are, în continuare, tendinţe totalitare. În cazul tratatelor pe care preşedintele trebuie să le semneze, el are obligaţia să le supună, în continuare, ratificării Parlamentului”, a spus Ramona Mănescu, într-o conferinţă de presă.

Ea consideră că gestul primului ministru Victor Ponta de a cere un mandat Parlamentului pentru negocierile de la Bruxelles reprezintă „un exerciţiu de democraţie şi transparenţă care aduce legitimitatea deciziilor pe care România le va lua atunci când va vota bugetul”.

Ramona Mănescu a apreciat că lipsa unui acord final la Bruxelles în 22-23 noiembrie este un lucru bun pentru ţara noastră.

„Având în vedere lipsa de credibilitate şi legitimitate pe care preşedintele Traian Băsescu o are în continuare şi importanţa unei decizii care ne va afecta până în anul 2020 este, cu siguranţă mai bine, că la acest Summit nu s-a luat o decizie finală. Nu a existat un acord final”, a spus europarlamentarul.

Ea susţine că Traian Băsescu a folosit problematica viitorului buget, „încercând să inducă ideea că el nu este un lider izolat şi că celelalte state europene agreează propunerile sale”.

„Negocierile s-au desfăşurat, în prima fază, în cadrul reuniunii primilor miniştrii din grupul „Prietenii coeziunii” la care s-a reuşit eliminarea condiţionalităţii care afecta foarte mult ţara noastră – alocarea bugetară în funcţie de capacitatea de absorbţie a fondurilor europene de către România. Este singura victorie considerabilă pe care noi am obţinut-o. În ianuarie 2013, când vor fi reluate negocierile pentru bugetul UE, acest aspect nu va mai fi reluat. Premierul Victor Ponta şi miniştrii de resort au reuşit să elimine această condiţionalitate. Nu este meritul domnului Traian Băsescu ci este meritul premierilor din 16 state din cadrul grupului „Prietenii coeziunii”, a punctat Ramona Mănescu. AGERPRES

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website