13 august, 2012

Ramona Mănescu se declară dezamăgită şi acuză CSM de rea credinţă

Europarlamentarul PNL Ramona Mănescu, care a cerut public CSM să se autosesize în cazut cererii adresate Camerei Deputaților de către Parchetul General, pentru începerea urmării penale în cazul fostului ministru delegat pentru Adminsitrație, Victor Paul Dobre, se declară azi „dezamăgită” de reacţia CSM la declaraţiile sale și acuză instituția de „rea credinţă”. Președintele CSM a sesizat azi Inspecția Judiciară în legătură cu declarațiile liderilor USL.
Ramona Mănescu s-a declarat dezamăgită de reacția Consiliului Superior al Magistraturii de luni, după ce sâmbătă declarase că trebuie să se autosesizeze cu privire la cererea adresată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru demararea procedurilor legale cu scopul declanșării urmăririi penale a deputatului Victor Paul Dobre, fost ministru delegat pentru Administrație, în „Dosarul referendumului”.

Europarlamentarul PNL cataloga sâmbătă demersul Parchetului General „un abuz” și „o formă de presiune”.

„Am fost dezamăgită să observ cum de dimineaţă Consiliul Suprem al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile publice «cu potenţial de intimidare şi decredibilizare a justiţiei» făcute de mine şi de colegii mei din USL: premierul Victor Ponta, deputaţii Varujan Vosganian şi Mihai Voicu. Noi am sesizat CSM-ul în legătură cu felul ciudat în care Parchetul General înţelege să fie arbitru politic într-o criză constituţională”, arată Mănescu, într-o declaraţie remisă, luni, agenţiei Mediafax.

În acest context, ea se declară „de două ori dezamăgită”. „În primul rând pentru că am sesizat o instituţie a statului cu un posibil abuz şi în acest moment acea instituţie s-a sesizat în legătură cu solicitările făcute de mine şi de colegii mei. Ca şi cetăţean aş putea înţelege că nu ar trebui să sesizezi un abuz al unei instituţii că totul s-ar putea întoarce împotriva ta”, a explicat Mănescu.

Ea mai spune că, în al doilea rând, crede că este vorba despre „rea credinţă din partea CSM”.
„Ştiind că Inspecţia Judiciară e pentru verificarea disciplinară a magistraţilor şi nu pentru cei din afara sistemului juridic, mă întreb dacă CSM dă dovadă doar de neştiinţă sau este vorba doar de obedienţă”, adaugă Ramona Mănescu.

Europarlamentarul PNL menţionează că a sesizat Consiliul Suprem al Magistraturii plecând de la prezumţia că este o instituţie credibilă şi competentă în acest caz, dar că în loc de un răspuns serios şi argumentat a primit acuzaţii.

„În continuare aştept ca CSM-ul să ia act de solicitarea Uniunii Social Liberale şi să verifice dacă au fost sau nu abuzuri ale procurorilor în cazul cercetării unor actuali şi foşti oficiali ai Ministerului Administraţiei şi Internelor. Cred că în CSM sunt şi oameni oneşti şi care doresc să îşi facă meseria”, încheie Mănescu.

Inspecția Judiciară, sesizată de conducerea CSM
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Alina Ghica, a sesizat luni Inspecția Judiciară, dar nu în sensul solicitat de europarlamentarul Ramona Mănescu, ci chiar la adresa declarațiilor sale și a altor lideri USL cu privire la demersurile pe care trebuie să la facă justiția în contextul declanșării procedurilor legale în „Dosarul referendumului”.

Conducerea CSM a hotărat sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări în ceea ce privește posibila„ atingere adusă independenței justiției, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia şi inclusiv a sistemului judiciar” și a principiilor statului de drept, ca urmare a declarațiilor acestora care vizează cercetările penale efectuate de Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu modalitatea de organizare și desfăsurare a referendumului din data de 29 iulie 2012.

Într-un comunicat de presă președintele CSM îi acuză pe Victor Ponta, Varujan Vosganian, Mihai Voicu și Ramona Mănescu de declarații cu potențial de intimidare și decredibilizare a justiției. „Astăzi, 13 august 2012, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în vederea dispunerii și efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenței justiției prin afirmațiile publice de dată recentă ale doamnei europarlamentar Ramona Manescu, ale domnilor deputați Varujan Vosganian și Mihai Voicu, precum și ale domnului prim-ministru Victor Ponta. Sesizarea Inspecției Judiciare vizează, în special, intervențiile acestora în calitate de lideri politici și formatori de opinie, prin declarații ce depășesc limitele de disciplină a discursului public, cu potențial de intimidare și decredibilizare a justiției, ca putere a statului”, se arată în comunicatul CSM.

„Prin afirmaţiile «Unul dintre aceste mijloace de presiune pare să fie astăzi Parchetul General, foarte apropiat domnului Traian Băsescu şi foarte drag preşedintelui suspendat, prin sesizarea pe care a adresat-o Parlamentului»…..s-a indus ideea că justiţia este aservită politic sau, mai mult, controlată politic. Aşa-zisă implicare politică a fost accentuată prin trimitere la diferiţi lideri politici, precum şi la alte persoane publice care au fost sau sunt acuzate de săvârşirea unor fapte penale. Mai mult, în contextul materialelor de presă difuzate şi a transmisiunilor televizate, afirmaţiile cu caracter general la adresa activităţii parchetelor, prin asocierea improprie a termenilor, respectiv a unor nume de politicieni şi cazuri anterioare mediatizate, induc şi ideea unei implicări a politicului în justiţie, în mod preponderent în activitatea procurorilor, sugerându-se că justiţia, în ansamblul ei, nu e străină de influenţele politice”, se arată în sesizarea semnată de președintele CSM, judecătoarea Alina Ghica.

„Toate aceste aspecte pun în discuţie atât independenţa magistraţilor, cât şi a sistemului judiciar în ansamblul său, conturându-se ideea unei justiţii care nu corespunde standardelor europene şi care răspunde la comenzi politice. Totodată – contrar prevederilor Constituţiei României şi cu ignorarea principiilor fundamentale ale statului de drept – se încearcă, prin diverse aserţiuni, inducerea ideii că nu toţi cetăţenii ar fi egali în faţa legii, respectiv a procedurilor penale”, a scris șefa CSM în sesizarea către Inspecția Judiciară.

Ce a reclamat USL prin Ramona Mănescu

Europarlamentarul PNL a cerut sâmbătă CSM să se autosesizeze cu privire la cererea Parchetului General adresată Camerei Deputaților de ridicare a imunității lui Victor Paul Dobre, fostul minisitru delegat pentru Administrație, pentru a putea fi declanșată urmărirea penală pentru abuz în serviciu în „Dosarul referendumului”.

În plus, Ramona Mănescu a declarat sâmbătă că USL solicită CSM să se autosesizeze în cazul incerceptărilor convorbirilor lui Victor Paul Dobre şi Ioan Rus, care ar fi fost făcute ilegal, menţionând că în Parlament USL nu va accepta solicitarea Parchetului ICCJ privindu-l pe Dobre.

Mănescu a precizat, într-o conferinţă de presă, că Ioan Rus, în calitatea de ministru de Interne, era membru al CSAT şi, potrivit prevederilor legale, ar fi trebuit informat că îi sunt interceptate convorbirile.

„Unul dintre aceste mijloace de presiune pare să fie astăzi Parchetul General, foarte apropiat domnului Traian Băsescu şi foarte drag preşedintelui suspendat, prin sesizarea pe care a adresat-o Parlamentului şi publicarea in extenso a convorbirilor telefonice dintre miniştri ai Guvernului României, dintre care unul membru CSAT, şi care conform legii ar fi trebuit avertizat asupra înregistrărilor convorbirilor lui”, a afirmat europarlamentarul PNL, potrivit Mediafax.
Mănescu a calificat solicitarea Parchetului drept „un abuz” şi a mai susţinut că România s-ar fi întors „în anii ’50 ai proceselor politice”. „Indiferent ce motivaţie au însă înregistrările, publicarea lor este însă o jalnică diversiune stalinistă pentru a şantaja şi denigra instituţiile statului”, a susţinut Mănescu.

„USL solicită CSM să se autosesizeze urgent în raport cu acest demers al Parchetului General, demers în care Parchetul devine un arbitru politic într-o criză constituţională”, a declarat europarlamentarul PNL.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut vineri Camerei Deputaţiloravizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre care alături de secretarul de stat Ioan Căbulea au înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care precizau că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.

Sursa: Digi 24 TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website