25 noiembrie, 2012

Ramona Mănescu:Amânarea bugetului UE pentru 2013 este un lucru bun pentru România

Europarlamentarul PNL,Ramona Mănescu, a declarat duminică referitor la amânarea decizie privind bugetul UE pentru 2014-2020 că pentru România ”este mai bine că nu s-a luat o decizie finală” și speră ca la necierile din ianuarie 2013 să participe premierul Victor Ponta.

”Având în vedere lipsa de credibilitate și legitimitate pe care președintele Traian Băsescu o are în continuare și importanța unei astfel de decizii pentru țara noastră, decizie care ne va afecta pană în 2020, este cu siguranță mai bine că la acest summit nu s-a luat o decizie finală. Nu a existat un acord final, summitul am putea spune că din acest punct de vedere a fost un eșec, s-a finalizat puțin mai devreme, tocmai că statele membre nu au ajuns la un acord ”, a susținut Mănescu într-o conferință de presă.

Ea a explicat că ”Traian Băsescu a folosit o problematică foarte delicată care pe noi ne interesează foarte mult, aceea a viitorului buget, încercând să inducă ideea că el nu este un lider izolat și că celelalte state europene agrează propunerile pe care el le are”, susținând că meritul revine reuniunilor prietenilor coeziunii care au stabilit să elimine condiționalitatea referitoare la capacitatea de absorbție a României.

”În realitate, negocierile reale – trebuie să precizăm foarte clar – s-au desfășurat în prima fază în cadrul reuniunilor primilor-miniștrii din grupul prietenilor coeziunii, au fost întâlniri și în cadrul organizat instituțional al prietenilor coeziunii dar și întâlniri bilaterale între primii-miniștrii ai țărilor respective și în urma acestor negocieri, prietenii coeziunii au reușit să elimine acea condiționalitate care afecta foarte mult România – legarea alocării viitoare bugetare pentru 2014-2020 de capacitatea noastră de absorbție”, a mai spus europarlamentarul PNL.

”Negocierile purtate de premierul Victor Ponta în cadrul dezbaterilor cu prietenii coeziunii, au stabilit să ajungă la un acord pe această temă. Dacă ne fererim la summit, aceasta este singura victorie considerabilă, acordul privind articolul 45 privind această condiționalitate și în ianuarie 2013, când vor fi reluate negocierile pentru buget, acest articol nu va mai fi adus în discuție, deci măcar din acest punct de vedere putem fi liniștiți, premierul Victor Ponta și miniștri de resort au reușit să elimine această condiționalitate”, a mai explicat aceasta.

Mai mult, Mănescu a susținut că ”nu este meritul dlui Traian Băsescu” ci ”este meritul premierilor din cadrul prietenilor coeziunii care au reușit acest lucru, nu Traian Băsescu, nu persoana dnului președinte demis”.

Ea a mai explicat că ”sunt 16 state în acest grup al prietenilor coeziunii” și ”este susținut de PE care va avea în final ultimul cuvânt de spus cu privire la bugetul pe 2014-2020”.

”Discuția se va relua în ianuarie 2013 și suntem convinși că până atunci România va intra în normalitate, cu o majoritate solidă în Parlamentul României, sperăm ca negocierile să fie purtate de premier, șeful Executivului,cel care se ocupă direct de bugetul României și de interesele României din această perspectivă”, a precizat ea.

Sursa: NewsIN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website