17 decembrie, 2015

Raport referitor la exportul de arme la nivelul Uniunii Europene

Aseară, Parlamentul European, în sesiunea sa de la Strasbourg, a discutat Raportul referitor la exportul de arme: punerea în aplicare a Poziției comune 2008/944/PESC. În cadrul Comisiei AFET, 21 de amendamente la acest Raport au fost adoptate, în ciuda opoziției Grupului PPE.

Astăzi urmează ca Raportul elaborat de europarlamentara Bodil Valero, din partea Grupului Verzilor / Alianța Liberă Europeană, să fie votat de plenul Parlamentului.

În cadrul dezbaterilor, am avut o intervenție a cărei transcriere o regăsiți mai jos.

Legislația actuală oferă Statelor Membre un set de 8 criterii pe baza cărora pot decide asupra autorizării exporturilor de arme. Acest instrument oferă atât flexibilitatea necesară cât și rigoarea de care este nevoie pentru evitarea folosirii armelor împotriva populației civile sau de către organizații teroriste și regimuri totalitare.

Efectele benefice ale celor 8 criterii, cuprinse în Poziția Comună a statelor UE din 2008, o regăsim în decizia salutară a Franței de a reveni asupra contractului de export al navelor Mistral către Rusia și de a opri livrările. A fost o decizie corectă, motivată de încălcările flagrante ale dreptului internațional de care se face vinovată Rusia.

Procedura de control a exportului de arme reprezintă un aspect important în cadrul politicilor externe de securitate ale Uniunii Europene. De aceea, este necesar să fie inclusă în mod corespunzător în noua strategie a Uniunii Europene, mai ales având în vedere actualele provocări și riscuri la care este supusă securitatea Europei.

Atrag atenția cu privire la importanța unei cooperări concrete între Satele Membre, Europol, Eurojust și țările terțe.

Acestei cooperări trebuie să i se adauge proceduri de lucru privind monitorizarea traficului ilegal de arme de către forțele de poliție împreună cu autoritățile de frontieră. Schimbul de informații și o bună comunicare între bazele de date determină întotdeauna reducerea sau eliminarea riscurilor.

De asemenea, avem nevoie de o abordare comună și coordonată a UE în privința arsenalelor plutitoare. În Poziția Comună trebuie introdus un mecanism de blocare automată a licențelor de export de arme către țări împotriva cărora se instituie embargou european.

Salut intrarea in vigoare a Tratatului privind comerțul cu arme si cred că este mult mai eficient ca exporturile de armament să beneficieze de o coordonare la nivelul Națiunilor Unite. La nivel global, putem identifica legături directe între efectele exporturilor de arme, situația conflictelor și cazurile de încălcări ale drepturilor omului. Fiind consecvenți propriilor principii se impune o mai mare rigurozitate mai ales atunci când există riscul ca exporturi legale să fie deturnate și să ajungă în țări aflate sub embargou.