21 noiembrie, 2015

Raportul Băncii Mondiale privind impactul Schimbărilor Climatice: dacă nu reușim să rezolvăm actualele crize, pe viitor va fi infinit mai greu

Recent, Banca Mondială a lansat raportul „Unde de Șoc: Gestionarea Impactului Schimbărilor Climatice asupra Sărăciei”.

Documentul abordează două probleme, aflate printre obiectivele fundamentale asumate de comunitatea internațională: eradicarea sărăciei și managementul schimbărilor climatice. Între cele două există o strânsă relație și nu pot fi discutate separat, fără a fi luate în calcul relațiile dintre ele.

Este evident că eliminarea sărăciei nu va putea fi posibilă dacă efectele schimbărilor climatice asupra celor săraci nu sunt luate în considerare și incorporate în politicile aferente. În același timp, nici obiectivul de control și diminuare a schimbărilor climatice nu poate fi atins fără a se ține cont de faptul că eradicarea sărăciei este o prioritate zero.

Documentul recomandă o serie de pași de urmat pentru ca politicile de control al schimbărilor climatice să contribuie și la reducerea sărăciei, iar cele de eradicare a acesteia să sprijine eforturile de adaptare și reducere a schimbărilor climatice.

Principalul semnal de alarmă pe care acest raport vine să îl tragă este cel legat de adâncirea sărăciei la nivel global ca efect al schimbărilor climatice. Până în 20130, peste 100 de milioane de oameni riscă să se adauge celor care trăiesc la limita sau chiar sub pragul subzistenței.

În contextul dat, consider că cele două probleme abordate de raportul Băncii Mondiale li se adaugă încă una, cea a securității și eliminării conflictelor. Între toate acestea există o relație directă și imposibil de separat. Aceasta cu atât mai mult cu cât, zonele pentru care se estimează că impactul schimbărilor climatice va fi maxim asupra sărăciei sunt cele aflate la sud de Sahara și în Asia de Sud. Războaiele și insecuritatea din Orientul Mijlociu și din atât de multe țări africane sunt în același timp un efect cât și o cauză, atât a sărăciei cât și a schimbărilor climatice.

Relația dintre cele trei și interacțiunile pe termen lung trebuie văzute în ansamblu, iar răspunsul comunității internaționale nu poate fi decât unul complex, integrator.

Conflictele generează sărăcie, sărăcia generează conflicte, iar împreună, acestea anulează orice șanse pentru politicile de adaptare și control al schimbărilor climatice. Efectul este o creștere a vulnerabilității, adâncire a sărăciei și extindere a conflictelor.

Țelurile ambițioase pe care și le-a stabilit Uniunea Europeană, alături de cele 195 de state semnatare ale Convenției Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice, pentru summitul din decembrie de la Paris, sunt într-un evident pericol atunci când harta conflictelor, suprapusă peste ce a sărăciei, acoperă zeci de țări și sute de milioane de oameni.

Harta conflictelor deschise – 2015

Harta conflictelor deschise – 2015

 

Harta creșterii sărăciei ca efect al schimbărilor climatice

Harta creșterii sărăciei ca efect al schimbărilor climatice

 

Națiunile Unite, prin forța și voința Statelor Membre, au recunoscut importanța și necesitatea unor decizii și acțiuni în vederea controlului schimbărilor climatice. Acest proces nu trebuie să se oprească aici, iar decizia urmată de acțiune trebuie să existe și în privința înăbușirii conflictelor.

Fără un astfel de pas, atât sărăcia, cât și conflictele, într-o lume tot mai vulnerabilă la schimbările climatice, vor continua să pună în pericol viața a zeci de milioane de oameni, în timp ce alte sute de milioane vor trăi la limita supraviețuirii, dependenți de ajutoare sau de șansa unui sezon ploios.

Un răspuns la “Raportul Băncii Mondiale privind impactul Schimbărilor Climatice: dacă nu reușim să rezolvăm actualele crize, pe viitor va fi infinit mai greu”

  1. […] Recent, Banca Mondială a lansat raportul „Unde de Șoc: Gestionarea Impactului Schimbărilor Climatice asupra Sărăciei”. Documentul abordează două probleme, aflate printre obiectivele fundamentale asumate de comunitatea internațională: eradicarea sărăciei și managementul schimbărilor climatice. Între cele două există o strânsă relație și nu pot fi discutate separat, fără a fi luate în calcul relațiile dintre ele. Este evident că eliminarea sărăciei nu va putea fi posibilă dacă efectele schimbărilor climatice asupra celor săraci nu sunt luate în considerare și… citeste mai mult […]