28 septembrie, 2010

Raportul de initiativa a fost votat in unanimitate

Raportul de initiativa al Ramonei Manescu, votat in unanimitate de Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European

Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European a votat, astazi, in unanimitate raportul de initiativa al Ramonei Manescu intitulat: “Buna guvernanta in contextul politicii regionale a Uniunii Europene; proceduri de asistenta si control ale Comisiei Europene”. Coordonatoarea liberala spune ca acest vot arata dorinta de eficientizare la nivelul intregii Uniuni a modului de gestionare si accesare a fondurilor europene.
“Ma bucur ca a fost vot in unanimitate, in premiera in Comisia pentru Dezvoltare Regionala, vot care imi da speranta ca lucrurile se misca foarte repede si rezultatele acestui raport se vor vedea chiar in aceasta perioada de programare de pana in 2013 pentru ca autoritatile locale si regionale sa beneficieze cat mai curand de aceste modificari si de aceste imbunatatiri ale modului in care se aplica politica regionala in Statele Membre.”
Ramona Manescu sustine ca aceasta initiativa vine, mai ales, in sprijinul noilor State Membre care se confrunta cu cele mai multe dificultati in accesarea si gestionarea banilor europeni.
“Avand in vedere ca Romania se confrunta cu mari probleme in accesarea si gestionarea banilor europeni, consider ca masurile propuse in acest Raport vor avea efecte imediate in sprijinul autoritatilor locale si regionale. In baza acestui Raport, Comisia Europeana va trebui sa elaboreze, cat mai curand, un manual de Audit unic care sa fie aplicat de toate Statele Membre. Vom elimina astfel controlul excesiv care, cel putin in Romania, creaza foarte multe probleme si ingreuneaza procesul de implementare a programelor regionale.
In plus, Comisia va trebui sa realizeze un Ghid al parteneriatului prin care sa ajute parteneriatul public/privat care, din nou, in Romania nu functioneaza corect, ci in detrimentul beneficiarilor. Oferind, astfel, partenerilor resursele necesare in materie de asistenta tehnica, vom da posibilitatea autoritatilor locale si regionale sa beneficieze de parteneriatul cu intreprinderile mici si mijlocii, cu organizatiile neguvernamentale, in asa fel incat sa avem eficienta maxima in utilizarea si absorbtia fondurlor europene.”
Ramona Manescu sustine ca o aplicare eficienta a politicilor europene depinde intr-o foarte mare masura, atat de modul de elaborare a acestora cat si de capacitatea de implementare la nivel national, local si regional, iar, in acest sens, rolul autoritatilor la aceste niveluri este vital.
“Am solicitat Comisiei Europene sa reglementeze un aspect care va veni in sprijinul oricarui primar din Romania, indiferent de culoarea politica: obligativitatea autoritatilor nationale de a trata reprezentantii locali si regionali ca parteneri de discutii egali inca din etapa prelegislativa. Astfel, reprezentantii locali si regionali vor putea sa isi spuna punctul de vedere iar, in final, legislatia europeana sa reflecte exact nevoile lor.”
Ramona Manescu a insistat, de asemenea, asupra importantei formarii reprezentantilor autoritatilor locale si regionale implicati direct in gestionarea si implementarea fondurilor europene.

“Am solicitat Comisiei consolidarea initiativei „Formarea Formatorilor” pentru autoritatile administrative si de certificare; iar aici doresc sa subliniez necesitatea unei monitorizari constante in acest sens din partea Comisiei, pentru a ne asigura ca aceste formari au loc, cu adevarat, la nivel national, in mod echilibrat, fara a neglija actorii implicati la nivel local si regional..”
Raportul din proprie initiativa al eurodeputatei liberale urmeaza sa fie dezbatut si votat de plenul Parlamentului European la sfarsitul lunii noiembrie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website