10 iulie, 2015

Raportul Reda privind drepturile de autor și drepturile conexe: Parlamentul a votat în sensul acordării de libertate tuturor de a face poze în locuri publice și de a folosi aceste imagini după bunul plac

Bruxelles, 10 iulie 2015
Reda ReportIeri, Parlamentul European a votat cu 445 de voturi pentru Raportul referitor la Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională. Acest raport l-a avut ca raportor pe europarlamentarul Julia Reda, parte a Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană din partea Partidului Piraților, Germania.

Această rezoluție, care nu are un caracter de obligativitate, reprezintă o evaluare asupra aspectelor cheie ale Directivei Europene, în perspectiva planurilor Comisiei de a actualiza legislația din domeniul drepturilor de autor.

Un element important și care a atras dezbateri aprinse în zilele premergătoare votului la nivelul tuturor țărilor europene a fost restricția cu privire la utilizarea fotografiilor sau secvențelor video în care să apară monumente, clădiri sau opere de artă aflate în spații publice. Parlamentul a decis eliminarea din textul final orice prevedere referitoare la îngrădirea libertății de a face și folosi astfel de imagini.

Asupra acestui subiect, europarlamentarul PPE/PNL Ramona Mănescu a declarat: “Este o victorie a normalității și a bunului simț. Prevederea restrictivă referitoare la libertatea de a face fotografii în spații publice, ar fi complicat enorm nu doar activitatea profesioniștilor, cum sunt jurnaliștii, fotografii sau documentariștii, dar ar fi adus într-un conflict cu legea milioanele de europeni care fac fotografii și le publică apoi pe diferitele platforme sociale. Era o prevedere nu doar contraproductivă ci și anacronică.

Un alt element important în votul de ieri l-a reprezentat respingerea amendamentului oral, propus de doamna europarlamentar Mary Honeyball (UK-S&D), prin care se solicita un nou drept de remunerație pentru artiștii interpreți, pentru punerea la dispoziția publicului pe Internet a prestațiilor acestora, care să fie gestionat colectiv.

Asupra acestui aspect, Ramona Mănescu a precizat: “Raportul Reda este un compromis la care s-a ajuns foarte greu. Dacă s-ar accepta votarea unui amendament de ultimă oră s-ar crea un precedent pentru alte amendamente, care ar putea fi defavorabile pentru drepturile de autor. Acest amendament ar fi îngreunat procesul acordării de licențe în Europa. Platformele, precum YouTube, Apple Music, Spotify, iTunes ar fi obligate să obțină licențe de la fiecare organism de gestiune colectivă din fiecare stat European. Acest lucru ar fi contrar Strategiei Digital Single Market și scopului Comisiei în ceea ce privește licențele de streaming.

Ramona Mănescu este membru al Parlamentului European din partea grupului Partidului Popular European (PPE) cel mai mare grup politic din Parlamentul European, având 219 membri din 27 de state membre ale UE. Totodată, PPE este cel mai mare și cel mai influent partid politic de centru-dreapta la nivel european, ce cuprinde 78 de partide membre din 40 de state, președinții Comisiei Europene și ai Consiliului European, 11 șefi de stat și de guvern din interiorul UE și 6 dinafara Uniunii și 14 membrii ai Comisiei Europene.