14 septembrie, 2010

Reactia CE in problema rromilor

Consider ca decizia Comisarului pentru Justitie, Drepturi fundamentale si Cetatenie, Viviane Reading, de a propune initierea procedurii de infrigement pentru Franta este corecta.

Insa, problema care a generat toate aceste discutii ramane: atat Romania ca stat de origine cat si celelalte State Membre, unde emigreaza rromii, trebuie sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea acestor probleme. Asa cum am spus si cu alte ocazii, exista fonduri europene destinate incluziunii sociale dar ele sunt nu doar insuficiente ci si prost gestionate, daca in continuare situatia rromilor nu se imbunatateste. Nici Franta si nici alt Stat Membru nu are voie sa aplice legea intr-un mod discriminatoriu pentru un grup etnic.

Vom vedea care vor fi consecintele pentru Franta. Potrivit Directivei referitoare la dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul Statelor Membre (nr 38/2004), autoritatile nu pot fi oprite sa desfiinteze taberele ilegale.

Statele Membre pot indeparta cetateni ai unor alte State Membre ale Uniunii Europene in cazul in care acestia nu indeplinesc conditiile prevazute pentru sederea pe o perioada mai mare de 90 de zile (in esenta, cerintele sunt: sa fie angajati liber-profesionisti sau sa dovedeasca existenta unor mijloace suficiente de subzistenta).

Si, aici, revin la ceea ce am spus si in alte interventii: sustin dreptul cetatenilor romani de a circula liber in spatiul european si, de asemenea, de a decide in ce stat doresc sa traiasca, dar respectand legile acelui stat. Atata timp cat un cetatean roman, indiferent de etnie, incalca legile unei tari europene, acel cetatean trebuie sa raspunda pentru asta. In Franta exista urmatoarea prevedere referitoare la cetatenii straini care nu respecta legea.

Accesul pe teritoriul francez poate fi refuzat strainului a carui prezenta poate reprezenta o amenintare pentru ordinea publica sau caruia i se aplica o interdictie de intrare pe teritoriu, fie o decizie de expulzare, fie o decizie de indepartare de pe teritoriu, adoptat cu cel putin un an inainte.

Consider ca in momentul de fata centrul de greutate al discutiilor ar trebui sa se mute de la atitudinea evident discriminatorie a Frantei fata de rromi, la motivele reale care au dus la aceasta situatie.

Un răspuns la “Reactia CE in problema rromilor”

  1. Realitatea rămâne în opinia mea una singură: român, francez, german.italian sau indiferent ce orice altă cetățenie ar avea o persoană nu e normal și nici legal să cerșească sau să fure, să ocupe terenuri abuziv, doar nu mai trăim în era popoarelor migratoare. Așa că mi se pare normal ca unor astfel de persoane o dată prinse cu astfel de fapte să li se aplice sancțiuni drastice, să fie expulzate din acel stat și să li se interzică accesul în acel stat pe o perioadă lungă de timp. Să fim cinstiți, minorități sau nu, nu e normal ca să aibă mai multe drepturi decât restul populației așa că tot acest scandal mi se pare inutil. Nu cred că ne-ar conveni nici nouă să ne trezim cu un val de infractori în țară veniți de pe cine știe ce meleaguri și să trebuiască să-i lăsăm în pace ca nu cumva să le lezăm săracilor infractori dreptul la libera circulație. Nu cred că există oameni cărora să le placă cerșetorii și hoții. De ce ar fi francezii diferiți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website