7 aprilie, 2008

Reflectii pe marginea unei expozitii culinare

Reflectii pe marginea unei expozitii culinare

Nu am crezut ca va veni momentul in care sa vorbesc despre agricultura sau despre bucataria romaneasca; nu sunt de acord cu oamenii care isi dau cu parerea despre orice, indiferent daca se pricep sau nu; si atunci de ce acest articol? Pentru ca in perioada 31 martie – 2 aprilie, Parlamentul European a fost gazda expozitiei agRO – Romania traditie si recunoastere, organizata de catre Constantin Dumitru, membru in cadrul Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

La eveniment a participat atat Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, cat si Comisarul European Leonard Orban. Expozitia in sine s-a dorit a fi un mod de promovare a traditiilor culinare romanesti; pentru mine a fost un moment de reflectie… cred ca bucataria romaneasca se stinge incet si cu discretie.

Restaurantele “romanesti” din Bucuresti servesc orice numai mancare traditionala nu; in afara de o ciorba de burta, mititei si sarmale, restaurantele cu specific te intampina cu fripturi de tot felul, cartofi prajiti si pizza; cred ca daca decoreaza interiorul cu lemn si cateva stergare au creat atmosfera romaneasca

Imi e greu sa exprim cat de mult apreciez efortul depus de cercetatori precum Radu Anton Roman pentru a restaura adevarata traditie culinara romaneasca. Suntem invadati de fast food, ne indopam cu popcorn si sacrificam incet bucataria nationala pe altarul grabei si obezitatii colective. Romanii prefera spumantele de capsuni, fabricate din E-uri in defavoarea sampaniilor neaose de la Jidvei, Panciu sau Odobesti, facute din struguri adevarati.

Locuiesc de luni de zile in alta tara, si imi e dor cu sinceritate de mancarea romaneasca; ma intorc in Bucuresti la sfarsit de saptamana si descopar cu tristete ca inainte de a promova produsele romanesti in strainatate, trebuie sa promovam bucataria romaneasca in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website