30 octombrie, 2015

Rezoluția Parlamentului European privind supravegherea în masă a cetățenilor europeni lovește în relațiile transatlantice exact atunci când este mai mare nevoie de ele

Ieri, 29 octombrie, Parlamentul European (PE) a votat favorabil asupra Rezoluției privind supravegherea electronică în masă a cetățenilor europeni, un subiect care a generat o mulțime de dezbateri în întreaga Europă.

Din păcate, forma finală a textului a suferit modificări semnificative față de țelul inițial. La presiunea socialiștilor și a unor grupuri aflate în extrema stângă a eșichierului politic, Rezoluția votată ieri s-a transformat într-un amestec ilogic și total neproductiv. O Rezoluție dedicată problemei supravegherii în masă a cetățenilor europeni a ajuns să ceară suspendarea Acordului TFTP cu SUA (Programul de Urmărire a Finanțării Terorismului), suspendarea negocierilor privind TTIP (Parteneriatul Transatlantic privind Comerțul și Investițiile) și înlocuirea tuturor softurilor instituțiilor europene cu software open-source.

Grupul PPE din Parlamentul European a fost și este dispus la negociere și concesii. În același timp există limite peste care nu putem trece. Aceste limite au fost evident depășite de amendamentele susținute de grupurile S&D, ALDE și Greens/EFA și de aceea ne-am opus acestei forme a Rezoluției.

În calitate de co-raportor din partea Comisiei de Afaceri Externe (AFET) a PE, am susținut în fața colegilor nevoia de a menține un echilibru în textul final între două priorități ce, în acest caz, par a intra în conflict.

Pe de o parte este nevoia legitimă de intimitate și dreptul celor 500 de milioane de cetățeni europeni de a li se proteja datele cu caracter personal. Pe de altă parte se află noile amenințări de securitate, de la războiul cibernetic la racolările online și prozelitismul făcut de grupările teroriste.

La mijloc însă se află o realitate: în aceeași măsură în care SUA are nevoie de UE, la fel și Uniunea Europeană are nevoie de o relație solidă cu Statele Unite. Acest parteneriat, în ciuda neînțelegerilor ce uneori apar, dă forță ambelor maluri ale Atlanticului și este invidiat de toți aceia care merg pe principiul ”dezbină și cucerește”.