23 mai, 2008

Rezolutie a Parlamentului European privind negocierile dintre Uniunea Europeana si Statele Unite cu privire la Programul de scutire de vize

Ieri Parlamentul European a adoptat Rezolutia privind negocierile dintre Uniunea Europeana si Statele Unite cu privire la Programul de scutire de vize.

 Desi inca din anul 2001, Consiliul a adoptat hotararea de a scuti  cetatenii SUA de obtinerea unei vize, din pacate nu este respectat principiul reciprocitatii din partea SUA, care  mentine inca obligatia de obtinere a  unei vize in cazul cetatenilor a numeroase tari membre UE precum Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Romania si Slovacia.
 Este important de subliniat existenta unei rate mari de refuz a vizei din partea SUA pentru cetatenii UE, in conditiile utilizarii de catre autoritatile americane a unor recomandari total necunoscute membrilor  UE. Pe de alta parte, la reuniunea din 13 martie 2008 a Troicii ministeriale din domeniul JAI, SUA au recunoscut, pentru prima data, competenta Comunitatii de a negocia acorduri internationale privind politica in domeniul vizelor.
 In aceste condiœii, Parlamentul European a adoptat o rezolutie a carei principala tema se concretizeaza sub urmatoarele aspecte:
1. PE considera ca trebuie interzisa orice forma de discriminare directa sau indirecta, pe criterii de nationalitate, intre cetatenii europeni  nu doar in Uniunea Europeana, ci si in raporturile sale cu SUA si respectarea principiului reciprocitatii cu privire la acordarea vizelor.
2. PE reitereaza competenœa Comisiei  in negocierile dintre Uniunea Europeana si Statele Unite cu privire la Programul de scutire de vize, in conditiile respectarii principiului loialitatii, care functioneazå intre statele membre  si dezavueaza orice acord bilateral de tipul celor privind predarea unor persoane Curtii Penale Internationale.

Rezolutia votata de Parlamentul European subliniaza clar ca negocierile cu SUA pe tema vizelor ar trebui finalizate inainte de iunie 2009 si ca, incepand de atunci, nu ar mai trebui permisa nicio discriminare intre cetatenii UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website