25 februarie, 2016

Rolul Uniunii Europene în Siria și în rezolvarea crizei refugiaților

La întâlnirea Comisiei AFET din această săptămână am avut o discuție cu doamna Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate în care am clarificat câteva puncte cu privire la poziția și rolul Uniunii Europene în rezolvarea conflictului din Siria și a crizei refugiaților.

Comisarul european a început prin a recunoaște că sub presiunea multiplelor crize interne și externe, Europa riscă un eșec. Rolul Parlamentelor Naționale și al Parlamentului European este esențial pentru a se evita acest lucru.

În privința implicării europene în conflictul din Siria, Uniunea Europeană și-a asumat clar rolul de principal susținător al efortului umanitar, ea conducând eforturile comunității internaționale în această privință. Contribuția UE reprezintă 2/3 din efortul umanitar destinat Siriei și valului de refugiați sirieni aflați în țările din jurul acesteia. Acestui rol i se adaugă cel de mediator și promotor la unei soluții politice.

State Unite și Rusia conduc negocierile și inițiativa în privința problemelor de natură militară și de încetare a conflictului in Siria.

Pe ambele fronturi, militar și umanitar, sunt în sfârșit și vești bune.

În privința încetării focului, SUA și Rusia au anunțat un acord luni, 22 februarie, ce se așteaptă să fie agreat până vineri, 26 februarie, de către toate celelalte părți care au luat parte la negocieri.

În privința ajutorului umanitar, după o foarte lungă perioadă de timp, acesta a reușit să fie livrat în 5 orașe aflate de o foarte lungă perioadă de timp sub asediu. Pentru mai mult de 80.000 de oameni aflați în nevoie acest ajutor de urgență poate însemna diferența dintre viață și moarte.

Implicarea politică a UE în Siria înseamnă în acest moment un efort conjugat atât la nivelul instituțiilor centrale cât și al statelor membre pentru a împinge toți actorii implicați în direcția respectării acordului de încetare a focului. Ulterior, acest efort va fi continuat cu susținerea unei perioade de tranziție și a demarării unui proces de pace, care implică reforme politice, o nouă constituție și alegeri libere în termen de 18 luni.

Implicarea politică a Uniunii Europene în rezolvarea conflictului din Siria se extinde însă și dincolo de teritoriul acestei țări. Uniunea Europeană este implicată activ în detensionarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Iran. O escaladare a lor are toate șansele să alimenteze și conflictul din Siria, unde interesele celor două se ciocnesc.

Un alt proces de mediere în care este implicată UE și care are legătură directă cu Siria este cel al tensiunilor dintre Turcia și Rusia. Amândouă părțile sunt implicate în conflictul din Siria și sunt actori principali care trebuie să contribuie pozitiv la masa negocierilor de pace nu să adauge noi probleme într-o situație care deja este extrem de complicată. În relație cu Turcia, Uniunea Europeană susține o rezolvare pașnică și a conflictului cu minoritatea kurdă, care deja are implicații regionale. Între timp, PKK rămâne o organizație considerată teroristă, ale cărei pretenții separatiste nu sunt susținute.

A doua temă majoră a discuțiilor cu doamna Mogherini din cadrul AFET a fost cea referitoare la rolul Uniunii Europene în criza privind migrația și refugiații.

Uniunii Europene i-au trebuit ani de zile pentru a ajunge la un set de decizii. Aceste decizii, dintre care unele datează din vara anului trecut, trebuie puse acum în aplicare.

Redistribuirea refugiaților aflați acum în Italia și Grecia, punctele de control, procesele de readmisie, controlul graniței externe și destructurarea rețelelor de traficanți – toate măsurile care privesc aceste priorități trebuie puse în aplicare.

În privința ultimei, UE a demarat o operațiune militară comună în Mediterana – Operațiunea Sophia. Această operațiune militară are și o componentă umanitară și de salvare.

Cu sprijin de la UE și Fonduri de Investiții, UE este implicată pe termen lung în țări din zona Sahel, Orientul Mijlociu și Asia în programe de ajutor care să creeze dezvoltarea economică și socială, cauze de bază ale migrației și problemelor de securitate și terorism.