25 septembrie, 2013

România a pledat la Vilnius pentru accelerarea implementării inițiativei Cerul Unic European

“România susţine propunerile de accelerare a punerii în practică a obiectivelor Cerului Unic European”, a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, în cadrul reuniunii informale a miniştrilor Transporturilor din Uniunea Europeană, organizată la Vilnius de președinția lituaniană a Comisiei Europene. Ministrul român sprijină corelarea între legislaţia privind Cerul Unic European şi cea privitoare la funcţionarea Agenţiei Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA), care să furnizeze un set unic de cerinţe.

Ramona Mănescu a folosit această oportunitate pentru a discuta cu ministrii Transporturilor din UE și două subiecte aferente Strategiei UE pentru regiunea Dunării, pe care România le susține pentru perioada următoare de programare financiară. Domnia sa a subliniat necesitatea de a avea o imagine cât mai clară cu privire la sumele aferente Connecting Europe Facility ce sunt preconizate de fiecare stat membru pentru a fi folosite pentru proiecte ce vizează această strategie.

De asemenea, ministrul român a solicitat omologilor săi introducerea pe agenda următoarelor întâlniri tema armonizării reglementărilor privind transportul fluvial pe Dunăre cu cele privind transportul pe fluviul Rin, pentru a elimina, astfel, diferenţele care aduc dezavantaje nete regiunii dunărene.

Este foarte important ca statele membre să aloce resurse financiare adecvate pentru proiecte prioritare, care să facă din strategia Dunării o realitate. De asemenea, este necesară armonizarea reglementărilor care privesc transportul pe Dunăre în acord cu cel de pe Rin. Avem nevoie de o conectare eficientă între Marea Neagră şi Marea Nordului prin intermediul coridorului Dunăre-Main-Rin, în acord cu obiectivele EU2020. Aceasta va aduce beneficii sociale, economice şi de mediu”, a declarat Ramona Mănescu.