21 iunie, 2011

Romania: cel mai mare numar de plangeri, din UE, inregistrate la CEDO!

Saptamana trecuta, am participat la Congresul Internationalei Liberale. Cu aceasta ocazie am discutat, cu colegii liberali, despre importanta Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru statele din Europa si necesitatea infiintarii unei institutii similare pentru celelalte regiuni ale lumii.

Dupa cum stim, CEDO este o instanta internationala de protectie a drepturilor fundamentale, cu 47 de state semnatare a Coventiei, avand in jurisdictie aproximativ 800 de milioane de oameni. In ciuda faptului ca parcursul procedural pe care trebuie sa il indeplineasca o cerere inainte de a fi prezentata in fata Curtii este lung si sinuos, aceasta institutie reuseste sa influenteze legislatia nationala a statelor si sa constituie un garant al drepturilor cetatenilor.

In ceea ce priveste situatia Romaniei, din 1993, de cand tara noastra s-a alaturat statelor care au semnat Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Liberatilor fundamentale, si pana la sfarsitul anului 2010, Curtea a emis 791 de decizii la adresa tarii noastre. Majoritatea acestora se refera la incalcarea dreptului de proprietate (58), a dreptului la un process echitabil (30) si la neexecutarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile (30).

Mai mult decat atat, la finalul anului 2010 inca existau aproape 12 mii de plangeri impotriva statului roman si de aceea, din pacate, tara noastra ocupa locul 3 in lume, dupa Rusia si Turcia, in ceea ce priveste nemultumirile adresate de romani Curtii Europene a Drepturilor Omului iar in Europa se afla pe primul loc, cu cel mai mare numar de plangeri inregistrate la CEDO.

Iata de ce am sustinut, in cadrul acestui Congres, importanta infiintarii unor institutii dupa modelul CEDO si in alte regiuni ale lumii, capabile sa actioneze ca un barometru al gradului de respectare a drepturilor omului.

Cred cu tarie ca aceasta institutie poate constitui un model, un punct de referinta pentru celelalte state ale lumii, care sa garanteze respectarea drepturilor omului si sa ii protejeze pe cetateni de abuzurile statului.

Veti gasi intreaga mea interventie accesand acest link: https://docs.google.com/leaf?id=1jLXwDb2VsJT4OWk5jQWAZE5hXvmJsT8F16h31jXNbse4DWjk751FvigwOimp&hl=en_US&authkey=CKr7wocP

4 răspunsuri la “Romania: cel mai mare numar de plangeri, din UE, inregistrate la CEDO!”

 1. […] ceva… Aşa ceva… Şi când te gândeşti că ăsta ne e preşedinte…… (ăla din imagine, nu cel din […]

 2. Asta-i Romania !!!!!!!
  Am inceput sa ne obisnuim cu nedreptatea, coruptia, nerespectarea constitutiei si a legilor, care parca sunt facute numai pentru anumiti oameni, „cei multi si prosti”, cum probabil suntem vazuti de cei care ne conduc.
  pentru noi ” plebea” cu greu se mai zareste luminita de la capatul tunelului.
  degeaba sunt garantate , prin constitutie, dreptul la viata si dreptul la integritate fizica si psihica, ca ele sunt simple cuvinte scrise pe hartie.
  ma bucur sa vad ca in romania mai sunt oameni carora le pasa de oameni.!!!
  va felicit pentru tot ceea ce faceti. v-am urmarit si in emisiunile la care participati si sunteti o sursa de inspiratie si o raza de speranta in negura acestor vremuri atat de tulburi,

 3. MARIN spune:

  Participarea dvs. la emisiunea „LA ORDINEA ZILEI” din data de 28 iunie si confruntarea cu popoviciu (cu „p” mic), cred ca au fost edificatoare pentru constatarea exprimata in titlul pe care l-ati dat acestui comentariu.

 4. gazduire web spune:

  Mdea si de unde se platesc procesele (multe) din banii publici … adica ai nostrii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website