3 octombrie, 2013

România susține realizarea coridorului de transport Europa – Caucaz – Asia

[justified_image_grid caption=off mobile_caption=off ids=”2578,2581,2582″]


România și-a asumat obiectivul de a deveni un actor important în spațiul Europa – Caucaz – Asia, un promotor al inițiativelor regionale și un sustinator al reformei și al modernizării reale în acest spațiu, a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu in cadrul evenimentului Bucharest Forum, eveniment care a avut loc pe 26 septembrie la Palatul Parlamentului.

Ministrul a subliniat importanta Coridorului de Transport Europa-Caucaz-Asia (TRACECA), coridor care traversează statele din regiunea Mării Negre, Caucazul de Sud și Asia Centrală si a fost proiectat ca ruta alternativa de transport la varianta nordica trans-siberiana.

„De când am preluat mandatul, principalul meu obiectiv a fost sa folosesc experienta mea europeana, care inseamna intelegerea mecanismelor de a atrage fondurile europene si relatiile oficiale privilegiate la nivel european in a pune transporturile din Romania pe un fagas european. La fel de importanta este insa si conectarea si dezvoltarea legaturilor de transport dintre Uniunea Europeană pe de o parte și statele din bazinele Mării Negre și Mării Caspice pe de altă parte.” a precizat Ramona Manescu.

Ministrul Transporturilor a pus accent si pe importanta dezvoltarii unui cadru legislativ și instituțional privind construcția și operarea infrastructurii și serviciilor de transport si a semnalat faptul ca este imperios sa găsim un numitor comun într-un spațiu geografic cu o extraordinară diversitate culturală, ideologică și socio-economică.

Concluzia intrevederii este una singura: proiectele importante de infrastructura pentru regiune nu pot ocoli România, pentru că România este poarta de intrare în piața europeană a unor state din spațiul Asiei Centrale, precum Azerbaidjan sau Kazahstan, care s-au remarcat printr-o creștere economică deosebită în ultimii ani. In acelasi timp, experienta europeană dobândită de România în ultimii ani poate fi împărtășită statelor din Caucaz și Asia Centrală.  În acest moment sunt în derulare proiecte importante pentru dezvoltarea regiunii și conectarea ei la Uniunea Europeană.

Programul TRACECA este un program al Uniunii Europene de asistență tehnică in domeniul transporturilor și destinat finanțării proiectelor pe Coridorul de transport Europa-Caucaz-Asia. Acest program urmăreste să contribuie la dezvoltarea relatiilor economice, a comertului si a legaturilor de transport in aceasta regiune si sa asigure accesul la piata internationala a transportului rutier, feroviar si a navigatiei comerciale. In acelasi timp, vizeaza conectarea coridorului TRACECA la retelele de transport europene si atragerea investitiilor straine in spatiul Europa-Caucaz-Asia.